08 mai 2023 | 13:09

Cine a inventat termenul de inteligență artificială: cum a schimbat un matematician lumea

ACTUALITATE
Cine a inventat termenul de inteligență artificială: cum a schimbat un matematician lumea

În noua lor carte, numită How Data Happened: A History from the Age of Reason to the Age of Algorithms, care se bazează pe curriculumul existent, profesorii de la Universitatea Columbia Chris Wiggins și Matthew L Jones examinează modul în care datele sunt transformate în informații pentru a modela totul, de la opiniile politice și obiceiurile sociale până la răspunsurile militare și activitățile economice.

În cartea lor, Wiggins și Jones analizează munca matematicianului John McCarthy, care a inventat termenul de „inteligență artificială”.

John McCarthy, „tatăl” inteligenței artificiale

Un susținător pasionat al abordărilor simbolice, matematicianul John McCarthy este adesea creditat pentru inventarea termenului de „inteligență artificială”, după cum meționam anterior.

„Am inventat termenul de inteligență artificială”, a explicat el. La vremea respectivă, a fost ajutat de fostul său mentor, Claude Shannon.

„Shannon a crezut că inteligența artificială este un termen nepotrivit și că ar putea atrage o atenție nefavorabilă”, a declarat McCarthy, care ar fi vrut să evite suprapunerea cu domeniul rețelelor neuronale și mașinile Turing.

La fel ca lucrarea lui Turing, din 1950, propunerea din 1955 pentru un atelier de vară în inteligența artificială pare, retrospectiv, incredibil de prevestitoare.

Termenul de „inteligență artificială”, în 1955, a fost, mai degrabă, o idee decât un angajament față de o singură metodă.

Cea mai mare parte a primei jumătăți de secol, inteligență artificială s-a concentrat pe combinarea logicii cu toate cunoștințele codificate.

În ultimii cinci ani, inteligența artificială și învățarea automată au început să fie folosite ca sinonime.

În primele decenii din viața a inteligenței artificiale, învățarea din date părea a fi o abordare greșită, o abordare nonștiințifică, folosită de cei care nu erau dispuși să „programeze” cunoștințele în computer.

Înainte de a adopta numele de AI, oamenii de știință și-au poziționat munca pe un studiu al „sistemelor de procesare a informațiilor” care cuprinde oameni și mașini deopotrivă și care s-a bazat pe cea mai bună înțelegere a raționamentului uman al vremii.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele