29 nov. 2023 | 09:42

Cine a fost miliardarul român din spatele sculpturii impresionante a lui Decebal, de pe malul Dunării: Ce legătură a avut cu Ceaușescu

ACTUALITATE
Cine a fost miliardarul român din spatele sculpturii impresionante a lui Decebal, de pe malul Dunării: Ce legătură a avut cu Ceaușescu

Sculptura monumentală a conducătorului dac, Decebal, situată pe malul Dunării, a fost realizată cu implicarea unui miliardar român pe nume Iosif Constantin Drăgan.

Vezi și: Tot ce trebuie să știi despre Decebal, cea mai înaltă sculptură din Europa, cu care România se mândrește

Chipul lui Decebal, de pe malul Dunării, obiectiv turistic de referință, în 2023

Chipul lui Decebal, cea mai mare sculptură făcută vreodată în România, privește de peste două decenii Cazanele Dunării, ridicându-se pe o stâncă de pe malul stâng al fluviului, în apropierea localității Orșova.

Sculptura a fost creată pe parcursul a mai mult de zece ani, dar în 2004, an în care lucrările au fost întrerupte, doar o parte din planul inițial fusese finalizat.

Cu toate acestea, basorelieful ce îl înfățișează pe conducătorul dac a devenit un important obiectiv turistic, atât pentru români, cât și pentru turiștii străini.

Chipul sculptat în stâncă are peste 40 de metri înălțime, 25 de metri lățime, ochi de patru metri, un nas lung de șapte metri și lat de patru metri și este realizat dintr-o structură de fier și ciment. Deasupra capului, se înalță o cruce de fier fixată în munte.

Drumul vechi, care traversa Cazanele Dunării pe stâncile malului drept, era susținut de grinzi fixate în stâncă.

Odată cu amenajarea hidroenergetică Porțile de Fier pe Dunăre, în anii ’60, monumentul a fost mutat cu 30 de metri mai sus pe versant, pentru a fi protejat de eventualele inundații.

Sculptura imensă de la Cazanele Dunării a fost marcată cu o inscripție masivă meniră să-i aducă nemuririea finanțatorului: Decebal Rex – Dragan Fecit (Regele Decebal, făcut de Drăgan).

Vezi și: Eroul român condamnat de comuniști la temniță grea: Povestea de viață a lui Teodor Greceanu, scenariu de film

miliardarul din spatele statuii lui decebal. povestea impresionanta 2

Iosif Constantin Drăgan, miliardarul care a finanțat construcția chipului lui Decebal, de pe malul Dunării

Iosif Constantin Drăgan, filantropul iubit de comuniști

Iosif Constantin Drăgan (1917 – 2008), miliardarul român asociat cu cea mai mare sculptură din România, se spune că ar fi investit peste un milion de dolari pentru realizarea lucrării, iar recunoașterea eforturilor sale financiare se reflectă în inscripția de pe stâncă, așa cum menționam anterior.

În orașul său natal, Lugoj, există o piață și o universitate care îi poartă numele, iar o statuie a fost ridicată în fața universității, în onoarea sa.

De asemenea, într-o biserică ortodoxă este reprezentat într-un mozaic ca fiind unul dintre ctitori. O străduță din Veneția îi poartă, de asemenea, numele. „Minimum”, o revistă de cultură, s-a întrebat în 1996 cât de mult ar fi plătit pentru a cumpăra strada care îi poartă numele în Veneția.

Iosif Constantin Drăgan, pasionat de istorie, a fost autorul mai multor volume despre istoria antică a României. Cea mai cunoscută carte a sa, lansată în anii ’70, se intitulează „Noi, tracii. Istoria multimilenară a neamului românesc”

Această carte a fost apreciată de regimul totalitar condus de Nicolae Ceaușescu, posibil și pentru legătura din acea perioadă dintre miliardarul ce trăia în Occident și fostul președinte comunist.

Imediat după 1990, unii istorici au contestat-o și l-au asociat pe Drăgan cu fenomenul falsului eroism dacic, susținut de comuniști.

Iosif Constantin Drăgan nu a întâmpinat dificultăți financiare în finanțarea unei sculpturi atât de costisitoare, deși, conform propriilor sale mărturii din tinerețe, fiind fiul al unui tăbăcar din Lugoj, ar fi avut parte de multe lipsuri.

Vezi și: 5 lucruri de vizitat atunci când mergi la Cazanele Dunării. VIDEO

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele