Cine a fost femeia cu ”celule nemuritoare”: cum a salvat milioane de vieți, fără să știe
O femeie obișnuită, care a murit la doar 31 de ani de cancer cervical, a devenit o adevărată eroină pentru medicină, salvând viața a milioane de oameni, chiar dacă ea n-a mai aflat niciodată acest lucru. Dacă povestea vieții Henriettei Lacks n-a ieșit cu nimic din comun, cea care a urmat decesului acesteia a marcat medicina pentru totdeauna, odată cu „celulele nemuritoare” ale Henriettei.
Cine a fost femeia cu ”celule nemuritoare”
Pe 4 februarie 1951, Henrietta Lacks, o femeie de culoare în vârstă de doar 31 de ani, cultivator de tutun, se stingea din viață la spitalul Johns Hopkins din Baltimore, din cauza unui cancer cervical.
Cu siguranță, nimic din existența ei nu i-ar fi asigurat un loc în cărțile de istorie. Dar ce a urmat după decesul său i-a asigurat supraviețuirea în memoria posterității.
Cu puțin timp înainte de moartea femeii, doctorii au prelevat două mostre de celule din cervix (colul uterin), una din zona sănătoasă, alta din cea canceroasă. Au făcut acest lucru fără știrea sau aprobarea Henriettei ori a familiei sale.
Mostrele au fost predate doctorului George Otto Gey care a descoperit un lucru fascinant, nemaivăzut până atunci la celulele umane: puteau fi ținute în viață și înmulțite pe o perioadă nedefinită. A fost pentru prima oară când celulele omenești au supraviețuit în afara corpului unei persoane.
Dacă până atunci, celulele trăiau cel mult câteva zile, cele prelevate de la femeie se înmulţeau o dată la 24 de ore, devenind, practic, nemuritoare.
Iar cu ajutorul „celulelor nemuritoare” ale Henriettei, cunoscute drept celule HeLa, cercetătorii au reușit să creeze vaccinuri împotriva poliomielitei și să obțină remedii pentru o mulțime de afecțiuni.
Cum a salvat milioane de vieți, fără să știe
Un an mai târziu, Henrietta Lacks începea să salveze vieţi. Şi avea să o facă zeci de ani din acel moment, pentru că descoperirea a fost una extraordinară pentru lumea medicinei.
În 1952, odată cu izbucnirea celei mai mari epidemii de poliomielită din istorie, Henrietta a salvat, fără să aibă habar, vieţile a milioane de oameni. Vaccinul împotriva celebrei boli a fost realizat cu ajutorul celulelor sale.
Cifrele legate de „celulele nemuritoare” ale femeii sunt de-a dreptul impresionante: înmulţindu-se încontinuu, acestea au ajuns la greutatea a 100 de Empire State Building şi ar putea înconjura Ecuatorul de trei ori, adică s-ar întinde pe o lungime de 120.000 de kilometri.
Ele au fost expuse la toxine, virusuri și radiații, dar nu și-au pierdut proprietățile fascinante. Mai mult, celulele au fost trimise chiar şi în spaţiu pentru a afla dacă ţesutul uman poate supravieţui în condiţii de gravitaţie zero. „Celulele nemuritoare” sunt folosite astăzi și la clonarea de gene și alcătuirea hărții genomului umane.
În 2014, oamenii de știință au „crescut” în laborator circa 20 de tone de celule HeLa și au existat aproape 11.000 de brevete de invenție ce au implicat acest tip de celule. Iar în 2010, o eprubetă cu celule HerLa s-a vândut cu 260 de dolari.
A zăcut într-un mormânt nemarcat timp de 60 de ani
În 2010, jurnalista Rebecca Skloot a scris cartea „The Immortal Life of Henrietta Lacks” („Viața nemuritoare a Henriettei Lacks”), ce a devenit rapid un best-seller.
După ce a citit-o, doctorul Roland Pattillo, de la Școala de Medicină Morehouse, a donat o piatră de mormânt pentru locul în care fusese îngropată Henrietta.
Ca o culme a ironiei sorții, femeia își dormea somnul de veci într-un mormânt nemarcat până atunci. Dar prin bunăvoința dr. Patillo, a fost așezată un monument funerar la căpătâiul acesteia pe care stau scrise următoarele:
„Henrietta Lacks
August 01, 1920 – Octombrie 04, 1951.
Spre veșnică aducere aminte a unei fenomenale femei, soții și mame care a influențat viețile atâtor oameni.
Aici odihnește Henrietta Lacks (HeLa). Celulele ei nemuritoare continuă să ajute omenirea pentru totdeauna.
Dragostea eternă și admirația familiei tale”.
Din nefericire, până de curând, familia Henriettei nu a fost nicodată compensată pentru „donația” acesteia, ce a salvat milioane de vieți, ba chiar unii dintre urmașii femeii nu și-au permis să aibă nici măcar asigurare medicală.
Dar situația urmașilor săi s-a schimbat în bine, în sfârșit, chiar săptămâna aceasta. Aceștia au încheiat un acord cu firma Thermo Fisher pentru a pune capăt proceselor intentate acestei companii din domeniul biotehnologiei, au anunţat, marţi avocaţii familiei Henriettei, a informat AFP, conform sciencealert.com.
„Părţile s-au declarat mulţumite că au găsit o cale pentru a rezolva acest dosar în afara tribunalelor”, au declarat, într-un comunicat, avocaţii Ben Crump şi Chris Seeger, în numele familiei Henriettei Lacks.
„Termenii acordului vor rămâne confidenţiali”, au precizat cei doi avocaţi, la aproape doi ani după ce o plângere a fost depusă la un tribunal din statul american Maryland.