Cine a fost cioplitorul de rune vikinge de acum 1000 de ani. Cum i-au aflat cercetătorii identitatea, ce informații oferă despre o regină a acelor vremuri
La ora actuală știm că scrisul de mână este unic pentru fiecare persoană. Multiple detalii, de la forma literelor, până la presiunea scrisului, oferă indicii despre asta. Cercetătorii au aplicat această metodă pentru a afla cine a fost cioplitorul de rune vikinge din Jelling, Danemarca, ce datează din secolul al 10-lea.
Cine a cioplit pietrele vikinge de acum 1000 de ani
Pietrele Jelling sunt situate în localitatea cu același nume de pe coasta estică a Danemarcei. E vorba de două monumente masive din piatră ce datează de acum peste 1000 de ani, din secolul al 10-lea.
Cea mai veche a fost ridicată de regele Gorm cel Bătrân în onoare soției sale, Thyra, iar a doua de fiul acestuia. Harald „Dinte Albastru”, cunoscut și ca Harald I al Danemarcei, pentru a comemora amintirea părinților săi.
Aceasta din urmă conține cioplituri complicate ce descriu realizările lui Harald, printre care cucerirea Danemarcei și a Norvegiei, dar și felul în care i-a convertit pe vikingii danezi la creștinism.
O analiză cu un scaner 3D a permis specialiștilor să observe mai bine urmele de pe pietre și să afle cine a fost cioplitorul de rune vikinge, dar și amănunte despre marea putere și influență de care se bucura regina Thyra.
Cine a fost cioplitorul de rune vikinge
Urmele de pe aceste pietre sunt mai mult decât impresionante. Ele conțin atât inscripții runice, precum și imagini cioplite – pe una dintre fețele pietrei ridicate de Harald apare prima reprezentare cunoscută a lui Hristos din Scandinavia.
Într-un studiu recent, cercetătorii de la Muzeul Național din Copenhaga au folosit un scaner 3D pentru a analiza aceste inscripții și imagini. La fel ca în cazul scrisului de mână, felul în care un cioplitor de rune își realizează „opera” este unic, deoarece fiecare „artist” ține dalta într-un anumit fel și aplică o forță diferită atunci când o lovește.
Citește și: Adevărul despre vikingi: câte povești sunt reale, de fapt
Analizând aceste trăsături unice, echipa a putut să compare runele de pe pietrele Jelling cu alte rune, din alte zone, precum cele din Laeborg, aflate la o distanță de doar 30 de kilometri.
Iar rezultatul comparației a fost neprețuit. În primul rând, pentru că s-a dovedit că pietrele Jellingg aveau aceeași tehnică de inscripționare ca cele din Laeborg, acestea din urmă conținând numele de „Ravnunge-Tue” cioplit pe ele.
Chiar dacă numele nu este cunoscut de marele public, el este știut de specialiștii familiarizați cu arheologia vikingă, fiind cioplitorul de rune cel mai strălucit al acelor vremuri.
Cine a fost regina Thyra pomenită de cioplitorul de rune
Din cauza deteriorărilor, experții n-au putut stabili cu certitudine dacă și piatra mai mică de la Jelling a fost realizată de Ravnunge-Tue. Dar, în al doilea rând, analiza runelor sale au adus informații importante despre regina Thyra.
Când a realizat pietrele de la Laeborg, cioplitorul de rune a lăsat în urmă o inscripție în care a scris că „Ravnunge-Tue a cioplit aceste rune după Thyra, regina lui”.
Thyra mai este menționată și pe cele două pietre Jelling, dar numele ei apare și pe o altă piatră, numită Bække 1. Aceasta din urmă conține, de asemenea, inscripția „Ravnunge-Tue și Fundin și Gnyple au făcut aceasta pentru Thyra”.
Citește și: Apocalipsa la vikingi: cum credeau vitejii luptători nordici că se va sfârși lumea
Anterior, istoricii și arheologii nu erau siguri dacă regina Thyra menționată la Laeborg este una și aceeași cu cea care apare pe pietrele din Jelling.
Mai mult, menționarea acesteia pe patru pietre este remarcabilă, comemorarea unei femei fiind neobișnuită în acele vremuri. Acest lucru dovedește, însă, importanța și prețuirea de care regina s-a bucurat în lumea vikingilor.
Thyra a fost soția primului rege al Danemarcei, Gorm cel Bătrân, care a domnit între anii 936-958, fiind urmat de fiul celor doi, Harald, rege al Danemarcei și Norvegiei până la moartea sa, în 985.