Cine a construit Stonehenge, de fapt. Originea bizarului complex, un mister pentru oamenii de știință
Dintre numeroșii megaliți din Stonehenge, o lespede mare iese în evidență, în ochii oamenilor de știință.
Piatra de altar, cunoscută și sub numele de piatra cu numărul 80, este o lespede de piatră „înclinată” în cercul interior al celebrului monument neolitic, care ar fi avut cândva 4,9 metri înălțime.
Originea Stonehenge se dovedește a fi, în continuare, un mister
În momentul de față, gresia verde-violet zace înfiptă în pământ, înăbușită cu două roci magmatice albastre.
Apariția Stonehenge în sudul Angliei este considerată a fi unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii. Timp de aproape un secol, originea pietrei 80 a fost legată de celelalte.
Un nou studiu de geochimie și mineralogie al fundației Old Red Gresie din Țara Galilor de Vest dezvăluie, totuși, un lucru interesant.
„Una dintre caracteristicile cheie ale Pietrei de altar este conținutul său neobișnuit de mare de bariu”, explică echipa internațională de cercetători, responsabilă pentru acest studiu.
Vezi și: Originile Stonehenge, contestate de oamenii de știință: misterul se adâncește și mai mult
Prezența bariului în compoziția Pietrei altarului, un detaliu important
Din toate cele 58 de probe prelevate din gresia roșie veche, din Țara Galilor de Vest, totuși, doar patru au avut niveluri de bariu aproape de intervalul inferior al compoziției Pietrei de altar.
În ciuda nivelurilor lor mai mari de bariu, mineralogia celor patru pietre din această regiune galeză nu se potrivea cu granulația fină a Pietrei de altar.
O mare parte din sedimentele din vestul Țării Galilor provin din roca devoniană care are aproximativ 400 de milioane de ani.
Se potrivește, ce-i drept, destul de bine cu pietrele albastre din Stonehenge, dar acest substrat nu are suficient bariu pentru a explica compoziția Pietrei altarului.
Drept urmare, oamenii de știință sugerează că originea ar avea legătură cu perioada Permianului sau a Triasicului, adică datând de acum 200-300 de milioane de ani.
De exemplu, se știe că există bariu mult în Irlanda de Nord, precum și în nord-estul Țării Galilor și în părți din nord-vestul Angliei.
Câteva dintre aceste regiuni găzduiesc inclusiv monumente neolitice din gresie, notează autorii studiului.
Chiar și stâncile de la nord, până în Scoția, merită investigate, deoarece formațiunile de gresie din această regiune sunt bogate în bariu și sunt de origine non-marină. În plus, ambele se potrivesc cu Piatra altarului.
„Această sursă din Țara Galilor pentru Piatra Altarului a rămas necontestată timp de aproape un secol”, au mai spus, de asemenea, oamenii de știință.