Cinci milioane de pensionari și ”o mână” de români cu pensii private: realitatea mai puțin cunoscută a sistemului de pensii din România
În România, există mai multe tipuri de pensii, unele dintre ele fiind private. Din păcate, raportat la cei 5 milioane de pensionari, prea puțini ajung să se bucure de pensia privată pentru că nu au făcut economii în acest sens.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat la început de săptămână o analiză referitoare la pensiile private din România. Datele au fost incluse în Raportul privind evoluția pensiilor private în anul 2022. Cu această ocazie, am aflat că, pe parcursul anului trecut, a fost efectuate plăți ale activului personal net în valoare de circa 407 milioane de lei către 23.000 de participanți sau beneficiari. Conform datelor preluate de Agerpres, din valoarea totală a plăților efectuate, un procent copleșitor de 88% reprezintă deschiderea dreptului la pensie, în timp ce 11% vine ca urmare a decesului participantului, iar 1% ca urmare a invalidității.
Câți români se bucură de pensii private
În anul 2022, ca şi modalitate de plată a activului personal net, 67% dintre participanţi/beneficiari au preferat plăţile unice în detrimentul celor eşalonate. Ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plăţi unice în valoare de 224 milioane lei şi plăţi eşalonate în valoare de circa 133 milioane lei, conform Economedia.ro.
„Au fost înregistrate plăţi unice în cuantum de 32 milioane lei şi plăţi eşalonate în cuantum de 12 milioane lei către beneficiarii activului personal net ca urmare a decesului participantului. Pentru invaliditate, cuantumul activului net personal plătit a fost de aproximativ 3,5 milioane de lei aferent plăţilor unice şi 1,1 milioane lei prin plăţi eşalonate”, se menţionează în raport.
Ca referință, potrivit analizei ASF, fondurile de pensii private din România au cumulat active în cuantum de 100,08 miliarde lei la finalul lunii decembrie 2022, în creştere cu 8,17% comparativ cu finalul anului anterior. La 31 decembrie, la cele 17 fonduri de pensii private, erau înscriși 8,59 milioane de participanți, în creștere de la 8,36 milioane de participanți cu un an înainte.
„Numărul participanţilor înregistraţi în sistemul pensiilor administrate privat la 31 decembrie 2022 a fost de 7,96 milioane persoane, faţă de 7,79 milioane persoane înregistrate în luna decembrie a anului 2021, iar numărul de participanţi înregistraţi în sistemul pensiilor facultative a fost de 627 de mii de persoane, comparativ cu 564 de mii de persoane înregistrate la 31 decembrie 2021″, se mai precizează în document.