30 mart. 2023 | 21:26

China îi întinde o mână de ajutor lui Putin și face un anunț major: „Suntem pregătiți să consolidăm relațiile cu armata rusă”

ULTIMA ORĂ
China îi întinde o mână de ajutor lui Putin și face un anunț major: „Suntem pregătiți să consolidăm relațiile cu armata rusă”

China este „pregătită să-şi intensifice cooperarea şi comunicarea” cu forţele armate ruse, a anunțat, joi, un purtător de cuvânt militar de la Beijing.

Armata chineză, mesaj pentru Rusia

„Forţele armate chineze sunt dispuse să lucreze cu cele ruse pentru a-şi consolida comunicarea şi coordonarea strategică”, a spus Tan Kefei. De asemenea, Armata Populară de Eliberare (a Chinei, PLA) este pregătită „să organizeze regulat patrule maritime şi aeriene comune” şi să „consolideze schimburile şi cooperarea” cu forţele ruse, a adăugat el.

Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei chineze, prietenia între China şi Rusia este solidă de o lungă perioadă, Tan dând asigurări că relaţia dintre cele două ţări „nu urmăreşte confruntarea” cu nimeni şi „nu este îndreptată împotriva unor terţe părţi”.

Sub „leadership-ul strategic” al celor doi lideri – Xi Jinping şi Vladimir Putin, parteneriatul cuprinzător de cooperare între Beijing şi Moscova „s-a dezvoltat la un nivel înalt”, iar relația practică între aceste armate „a făcut noi paşi înainte”, a subliniat el, notează Reuters.

Xi Jinping s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova

Preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat, luna aceasta, o vizită de stat la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul rus Vladimir Putin, la scurt timp după ce Beijing a prezentat un document în care îşi prezenta viziunea despre pacea în Ucraina. Partea chineză a calificat această deplasare drept „o vizită importantă între doi mari vecini, o întrevedere nu doar de cooperare, ci şi de pace”.

Citește și Fuga lui Putin din Rusia. Cine îl protejează dacă pierde războiul cu Ucraina

Guvernul de la Beijing, care şi-a manifestat opoziţia faţă de sancţiunile occidentale împotriva Moscovei, a emis, în februarie, o declaraţie cu privire la conflictul din Ucraina, în care a pledat pentru o încetare a focului şi abandonarea „mentalităţii de război rece”, o propunere criticată de SUA pentru că pune pe acelaşi plan „agresorul şi partea agresată”.

Beijing a propus un plan de pace

În documentul său, China pune accent pe respectarea integrităţii teritoriale a ţărilor, inclusiv a Ucrainei, şi pe „preocupările legitime de securitate ale tuturor părţilor”, referindu-se la Rusia.

Cu toate că în marja vizitei preşedintelui chinez la Moscova s-a speculat intens despre o posibilă convorbire telefonică între Xi Jinping şi liderul ucrainean Volodimir Zelenski, o asemenea discuţie nu a avut loc până în prezent.