Ceva neașteptat: Euro își pierde valoarea, oamenii cu depozite bancare intră în panică
Deși nimeni nu s-ar aștepta la un scenariu în care moneda unică europeană devine tot mai puțin valoroasă, iată că acesta se întâmplă deja.
Oricât de imposibil ni s-ar părea și oricât de multă încredere am avea în faptul că euro e de neclintit, nu este chiar așa, iar recentele mișcări de pe piața monetară ne demonstrază pe deplin faptul că atunci când vine vorba de bani nu există garanții, iar volatilitățile te pot oricând lua prin surprindere.
Ultimele cifre de pe piața monetară indică un euro tot mai slab în raport cu dolarul american. Moneda unică europeană pierde tot mai mult teren în fața dolarului, spre disperarea oamenilor care își păstrează economiile de-o viață în euro.
Euro nu mai e ce-a fost. Banii se devalorizează
Desigur că nu vorbim despre o devalorizare totală, situația e sub control, însă când ai sute de mii de euro, se simte orice mică pierdere de teren a euro în fața dolarului, deci oamenii cu bani știu ce usturătoare pot fi chiar și niște mici oscilații pe piața monetară.
Ei bine, se pare că euro e pe punctul să închidă cea de-a opta săptămână consecutivă de pierderi în raport cu dolarul.
Ce ne sugerează acest aspect? Ei bine, e tot mai evident faptul că Statele Unite ale Americii își consolidează economia și se redresează după criza sanitară și cea inflaționistă, în timp ce situația pe continentul nostru stă cu totul invers. Avem o serie de crize în plină desfășurare, iar recesiunea ar fi la doar un pas de zona euro. Mai mult, cea mai puternică economie a UE și zonei euro, Germania, e și ea foarte aproape de a intra în recesiune. Aceste probleme economice se reflectă în puterea euro și a dolarului, din nefericire pentru noi.
„Economia zonei euro se va îndrepta probabil și mai mult spre teritoriul contracției în lunile următoare, deoarece sectorul serviciilor continuă să piardă din avânt”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank.
Potrivit expertului, perspective sumbre și pericole persistă inclusiv asupra celei mai puternice economii din Europa, respectiv Germania.
Specialistul tocmai a subliniat, potrivit publicației citate anterior, că există „o probabilitate crescută” ca economia germană să intre în recesiune în a doua jumătate a acestui an.
„Slăbirea cererii a declanșat cea mai abruptă scădere a comenzilor din sectorul manufacturier din 2009, în timp ce sectorul serviciilor a suferit prima scădere a comenzilor din ultimele șapte luni. Creșterea numărului de locuri de muncă a continuat, deși în cel mai lent ritm din ultimii peste doi ani”, arată Financial Times.