01 aug. 2023 | 15:11

Cercetătorii au descoperit ce se întâmplă în corp când bei un pahar de alcool pe zi. Rezultatele sunt surprinzătoare

ACTUALITATE
Cercetătorii au descoperit ce se întâmplă în corp când bei un pahar de alcool pe zi. Rezultatele sunt surprinzătoare

Cercetătorii, care au descoperit o legătură între creșterea tensiunii arteriale sistolice și numărul de băuturi alcoolice zilnice, afirmă că, deși se recomandă limitarea consumului de alcool, „evitarea completă” este „încă și mai bună”. Potrivit unui nou studiu, chiar și o singură băutură alcoolică pe zi poate crește tensiunea arterială a unei persoane.

Ce pățești dacă bei o singură băutură alcoolică pe zi

Cercetătorii au spus că oamenii ar trebui să evite alcoolul în totalitate, după ce au descoperit că un consum regulat, chiar și în cantități mici, poate crește tensiunea arterială a unei persoane.

Deși cele mai mari creșteri au fost observate la consumatorii excesivi, echipa internațională de academicieni a fost „surprinsă” să descopere că și consumul de alcool în cantități reduse are un efect.

Tensiunea arterială ridicată exercită o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge, inimii și altor organe, precum rinichii, și tensiunea arterială persistentă poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Studiul nou, publicat în jurnalul „Hypertension” al Asociației Americane a Inimii, a implicat cercetătorii care au examinat datele din șapte studii internaționale privind consumul de alcool și tensiunea arterială ridicată, care au implicat peste 19.000 de persoane, scrie Skynews.

Consumul obișnuit de băuturi alcoolice a fost înregistrat la începutul fiecărui studiu, iar analiza s-a bazat pe gramele de alcool consumate, nu doar pe numărul de băuturi pe care le consuma o persoană.

Academicienii au descoperit o legătură între creșterea tensiunii arteriale sistolice – care indică forța cu care inima pompează sângele în organism – și numărul de băuturi alcoolice zilnice.

Inclusiv persoanele care au consumat o băutură alcoolică în fiecare zi au arătat o legătură cu tensiunea arterială mai mare în comparație cu cei care nu consumă alcool.

Pentru adultul mediu, tensiunea arterială ridicată este considerată de la 140/90 milimetri de mercur (mm Hg), conform nhs.uk.

Ce a dezvăluitstudiul

Studiul a constatat următoarele:

• Tensiunea arterială sistolică – numărul de sus – a crescut cu 1,25 mm Hg la persoanele care au consumat în medie 12 g de alcool în fiecare zi.

• Persoanele care au consumat 48 g de alcool pe zi au înregistrat o creștere medie de 4,9 mm Hg.

• Bărbații care consumau 48 g de alcool pe zi și-au crescut tensiunea arterială diastolică (numărul de jos) cu o medie de 3,1 mm Hg.

„Nu există efecte benefice” la adulții care consumă niveluri scăzute de alcool

De asemenea, au constatat o creștere a tensiunii arteriale diastolice – rezistența la fluxul sanguin în vasele de sânge între bătăile inimii când sângele este pompat în jurul inimii – la bărbați, dar nu și la femei.

Autorul principal al studiului, profesorul Marco Vinceti de la Facultatea de Medicină a Universității Modena și Universitatea Reggio Emilia din Italia, a declarat:

„Nu am găsit efecte benefice la adulții care au consumat un nivel scăzut de alcool în comparație cu cei care nu au consumat alcool.

Am fost într-o oarecare măsură surprinși să vedem că consumul unui nivel deja scăzut de alcool a fost, de asemenea, legat de creșteri ale tensiunii arteriale în timp, în comparație cu niciun consum – deși mult mai puțin decât creșterea tensiunii arteriale observată la consumatorii excesivi.

Se recomandă limitarea consumului de alcool, dar evitarea lui este și mai bună.”

Nu doar alcoolul crește tensiunea arterială

Cercetătorii au adăugat că alcoolul nu este singurul factor care poate afecta tensiunea arterială.

Studiul a implicat peste 19.548 de persoane din Statele Unite, Coreea și Japonia, care au fost urmărite cel puțin cinci ani.

În timp ce există medicamente care pot ajuta în cazul tensiunii arteriale ridicate, mai multe schimbări ale stilului de viață pot fi făcute, inclusiv sport în mod regulat și reducerea consumului de cafeină.