Cercetătorii au aflat când divorțează cuplurile: care sunt cele mai probabile luni de divorț
Martie și august par a fi cele mai populare luni când vine vorba de cererea de divorț. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au analizat dosarele de divorț din statul Washington între 2001 și 2015 și au descoperit o creștere bianuală, la sfârșitul iernii și la sfârșitul vacanței de vară.
Cercetătorii cred că există perioade ale anului care sunt atât de sacre din punct de vedere cultural, încât cererea de divorț ar putea fi văzută nu numai ca proastă, ci chiar ca tabu. Perioada festivă de iarnă este una dintre ele, dar și vacanțele de vară când copiii nu sunt la școală. În lucrarea prezentată în 2016, echipa emite ipoteza că aceasta ar putea fi și o încercare de a da lucrurilor o ultimă șansă.
Perioadele de divorț
„Oamenii au tendința de a face față sărbătorilor cu așteptări tot mai mari, în ciuda dezamăgirilor pe care le-ar fi putut avea în anii trecuți”, a spus profesoara de sociologie Julie Brines, într-un comunicat.
„Ele reprezintă perioade ale anului în care există anticiparea sau oportunitatea pentru un nou început, ceva diferit, o tranziție într-o nouă perioadă de viață. Este ca un ciclu de optimism, într-un fel. Sunt momente foarte încărcate simbolic în timp pentru cultură”.
Vacanțele sunt și ele stresante, ceea ce poate crea o presiune suplimentară pentru relații și poate deteriora situațiile deja precare. Dosarele de divorț din august vin după perioada pentru vacanțele de vară, dar înainte de reînceperea școlii. Încep să urce după cea mai scăzută valoare în decembrie, atingând un vârf în martie. Cercetătorii cred că cuplurile ar putea avea nevoie să-și facă ordine în gânduri înainte de a depune dosarul, ceea ce ar putea explica creșterea mai lentă în lunile de iarnă, dar vara, cuplurile ar putea dori să o facă mai repede, pe măsură ce începe școala.
„Asta mă face să cred că este nevoie de ceva timp din punct de vedere emoțional pentru ca oamenii să facă acest pas”, a spus Brines.
„Depunerea de divorț, fie că o faci prin poștă, fie că te prezinți în instanță, este un pas mare”, a continuat ea.
Primul an al pandemiei de COVID-19 a înregistrat cea mai scăzută rată a divorțurilor din ultimii 50 de ani, înainte de a reveni în 2021.