Cele mai rapide obiecte din Univers: vitezele amețitoare cu care se mișcă
Din câte se știe, cele mai rapide obiecte din univers sunt fotonii, urmați îndeaproape de particulele subatomice, fie ele în acceleratoare de particule sau în cadrul unor evenimente astronomice.
De când a fost pus în funcțiune, JWST a descoperit o serie de lucruri extrem de interesante.
Cel mai rapid produs al umanității, Parker Solar Probe, a atins viteze de 532.000 de kilometri pe oră, dar se speră la mai mult decât atât.
Evident, se poate și mai repede. De exemplu, obiectul SWIFT J1756.9-2508b orbitează în jurul unui pulsar în mai puțin de o oră, ceea ce se traduce printr-o viteză medie de aproximativ 766 de kilometri pe secundă sau aproximativ 0,2% din viteza luminii.
Găurile negre super-rapide
La rândul lor, găurile negre care se învârt în spirală, una în jurul celeilalte, pot atinge viteze mult mai mari decât atât.
Estimările sunt încă provizorii, dar se crede că o gaură neagră poate călători cu 1.600 de kilometri pe secundă.
Deoarece toate obiectele acestea rapide se află la distanță mare de Pământ, este foarte greu să estimăm, întrucât putem calcula numai vitezele acelora pe care le putem vedea și studia.
Este probabil ca stelele mai puțin strălucitoare, sau chiar planetele, să primească același tip de tratament, iar ele să ajungă să miște mult mai repede, deoarece același impuls are un efect mai intens asupra unei mase mai mici.
Pulsarul PSR J1748-2446ad se rotește de 716 ori pe secundă în clusterul globular Terzan 5. Cu o rază estimată de 16 kilometri, înseamnă că ecuatorul său călătorește cu aproximativ 70.000 de kilometri pe secundă sau cu 24% din viteza luminii. Natura sa excepțional de densă îl face să nu se dezintegreze.
Fără îndoială, există pulsari care se rotesc mai repede, însă pe care încă nu i-am descoperit, la fel cum trebuie să existe și alte obiecte rapide pentru care ne trebuie un alt set de măsurători.