15 apr. 2023 | 21:43

Cele mai nebune profeții ale oamenilor de știință din trecut. Ce urmează si câte s-au adeverit până în 2023

ACTUALITATE
Cele mai nebune profeții ale oamenilor de știință din trecut. Ce urmează si câte s-au adeverit până în 2023

De-a lungul timpului au fost câțiva oameni care au făcut cele mai nebune profeții. De la Nostradamus la scriitorul Lance Morrow, prevestirile s-au adeverit, însă nu toate dintre ele. Află câte dintre acestea au avut loc până în anul 2023.

Profeții nebune făcute în urmă cu trei decenii

În anul 1992, într-un număr special al Time, dedicat prezicerii cu privire la ceea ce să ne așteptăm în noul mileniu, scriitorul Lance Morrow s-a gândit în primul rând cu privire la motivul pentru care se face acest lucru. Citându-l pe politologul Michael Barkun, el a scris:

„Mintea umană detestă vidul… Acolo unde certitudinile lipsesc, ne mulțumim cu probabilitățile și acolo unde probabilitățile sunt dincolo de puterea noastră de a calcula, căutăm refugiu din ignoranța insuportabilă într-un viitor al nostru imaginat.”

Viitorul pe care ni l-am imaginat în ultimul secol a ajuns, în unele cazuri, la bun sfârșit: populația globală a crescut vertiginos pe măsură ce resursele s-au diminuat, iar tehnologia a eliberat un potențial nelimitat și a eliminat categorii întregi de locuri de muncă.

Dar în alte cazuri, acele previziuni rămân indescifrabile din intrigile filmelor științifico-fantastice. Desigur, o predicție care suna nebunesc în 1909 să zicem, viziunea lui Nikola Tesla despre un instrument „care îi va permite purtătorului său să audă oriunde pe mare sau pe uscat pe distanțe de mii de mile” ar putea, un secol mai târziu, să ajungă în aproape 90% din buzunarele americanilor. Iată cele mai nebunești predicții din revista Time.

Viitorul om va fi un ciclop

„Da, în secole sau milenii îndepărtate omul va fi un Ciclop, un Polifem, o ființă cu un singur ochi.”- așa a spus Dr. Thomas Hall Shastid într-un articol din 1933 despre „Fața viitorului”. Acest viitor ochi, a explicat Shastid, s-ar afla în centrul feței, sub o frunte înaltă, unde s-a odihnit cândva puntea nasului.

Doctorul a gândit că ochiul uman a evoluat inițial pentru a vedea în depărtare, dar pe măsură ce omul modern „citește, scrie, repară ceasuri, taie pietre prețioase, examinează imagini și așa mai departe”, observatorul ciclopic avea să evolueze pentru a se adapta acestor lucruri apropiate. diverse sarcini și distracții.

Nepoții din epoca televiziunii nu vor putea să citească

Acoperind înființarea unui nou post de televiziune în 1951, TIME a abordat potențialele dezavantaje ale unei culturi nou obsedate de televiziune. „Oamenii noștri devin din ce în ce mai puțin alfabetizați”, s-a plâns scriitorul, sugerând că în jocul cu sumă zero al orelor de recreere, televizorul ar consuma din ce în ce mai mult din timpul petrecut de oameni cândva „citind cărți și gândindu-se la gânduri”.

„Până în secolul 21, oamenii noștri, fără îndoială, vor fi cu ochii miji, cocoșați și iubesc întunericul. Dar de ce continui așa? Sunt șanse ca nepotul epocii televiziunii să nu știe să citească asta”, a prezis scriitorul.

Fiecare boală medicală poate fi tratată cu o pastilă miraculoasă

Dacă profeția din 1956 a doctorului elvețian Francois Ody se va împlini vreodată, spitalele se vor afla într-o situație dificilă. Unul dintre cei mai distinși chirurgi din Europa la acea vreme, Ody și-a imaginat că „Toate victoriile care au constituit mândria chirurgilor străluciți vor fi uitate”, înlocuite de descoperirea unei „substanțe care, sub forma unei capsule, va capta sursele de energie care vor aduce recuperarea în câteva ore.” Un astfel de antidot magic ar evita necesitatea unei intervenții chirurgicale în cele mai multe cazuri, lăsând în urma sa nu doar tomberoane pline cu bisturii, ci și durerea fizică provocată de ruperea unui corp și de coaserea lui înapoi.

„Oamenii-broaște” vor trăi în buncăre submarine și au tendința de a exploata fermele de alge

O modalitate de a aborda penuria alimentară în viitor, conform RAND Corp. în 1966: mâncați mai mult alge. Grupul de reflecție și-a imaginat ideea de „câmpuri uriașe de alge și alte tipuri de alge marine vor fi îngrijite de „fermierii” subacvatici – oameni-broaște care vor trăi luni întregi în buncăre scufundate.”

Varecul, bogat în proteine, va fi apoi măcinat într-o pulbere care „ar putea fi regenerată chimic pentru a avea gust de orice, de la friptură la bourbon”. Deși extractele de alge marine sunt utilizate în mod obișnuit ca aditivi astăzi, ele încă nu au înlocuit restul aprovizionării noastre alimentare, iar cultivatorii lor încă trăiesc pe pământ uscat.

Soții vor putea să-și controleze în secret stările de spirit unul altuia cu pastile

Același articol din 1966 care a prezis o economie alimentară avea ceva de spus și despre relațiile conjugale. Dacă unul dintre soți este într-o dispoziție deosebit de neplăcută, partenerul său „va putea să vină la farmacia din colț, să cumpere niște pastile și să le strecoare în cafea”.

Desigur, ultima jumătate de secol a cunoscut cu siguranță progrese remarcabile în medicația psihiatrică, de la Adderall la Prozac, dar în ceea ce privește controlul mintal instantaneu, suntem încă relegați de remediile de modă veche, cum ar fi evitarea și un pahar de vin.

Roșiile vor fi pătrate

Mecanizarea agriculturii în deceniile mijlocii ale secolului XX a schimbat drastic fața agriculturii. Unii, potrivit fostului secretar pentru Agricultură, Orville Freeman, credeau că automatizarea va „refrigera intimitatea dintre om și persoana lui și” Alții nu au văzut decât progrese în creșterea producției oferite de mașinile moderne. Alții au văzut roșii pătrate. „Un alt fenomen într-un viitor nu prea îndepărtat”, a imaginat șeful de cercetare și dezvoltare de la Deere & Co., „sunt roșiile pătrate, care, la urma urmei, ar putea fi ambalate mai ușor la mașină și se pot potrivi mai bine în sandvișuri”.

Vom putea simți și mirosi orice se află la televizor

Televiziunea nu a făcut o generație analfabetă în totalitate și nici nu a stăpânit simțurile dincolo de vedere și sunet, așa cum a prezis un articol din 1992. Potrivit lui Nicholas Negroponte, pe atunci director al Laboratorului Media al M.I.T., secolul 21 va aduce „televizor holografic cu ieșire olfactivă”. Imaginile de pe televizor, cu alte cuvinte, ar fi trebuit să fie mirositoare, în funcție de programul vizionat. Totuși, au mai rămas peste șapte decenii din acest secol, astfel că într-o zi, poate vom reuși să facem și acest lucru în timp ce ne aflăm în fața micilor ecrane.