14 nov. 2023 | 10:08

Cele mai interesante curiozități din știință, explicate. Ce credeai că știi, dar știai greșit

ACTUALITATE
Cele mai interesante curiozități din știință, explicate. Ce credeai că știi, dar știai greșit

Deși oamenii de știință explică anumite fenomene destul de precis, se întâmplă ca anumite aspecte să rămână o enigmă sau, în funcție de caz, să fie înțelese greșit și, în definitiv, explicate ca atare, într-un mod eronat.

Iată câteva dintre acestea pe care, cel mai probabil, încă te chinui să le deslușești sau le știai, pur și simplu, greșit.

Vezi și: Descoperirea care schimbă tot ceea ce știai despre Soare: Explicația oamenilor de știință

Câte minute are, de fapt, o rotație completă a Pământului. Oamenii de știință ne lămuresc

O zi are 24 de ore, iar o oră are 60 de minute, cel puțin așa înveți la școală, la orele de știință. Deci, dacă înmulțim 24 cu 60, într-un final ajungem la 1.440 de minute, o cifră rotundă.

De fapt, Pământulului îi ia 1.436 de minute pentru fiecare rotație. Mai exact, durează 23 de ore, 56 de minute și 4 secunde.

Diferența de patru minute din fiecare zi duce la câteva ore în fiecare lună. În fiecare an, asta se acumulează într-o discrepanță de 24 de ore.

O zi, așa cum o știi, nu este cu adevărat durata de timp pe care planeta o folosește pentru a realiza o rotație completă. O zi (24 de ore) este timpul care îi trebuie până când se află față de Soare în aceeași poziție ca înainte.

O zi solară variază puțin în lungime pe parcursul anului, dar media este de 24 de ore.

Cât de interesant ar fi să ai viziune cu raze X

Cu siguranță ai auzit de radiografiile toracice, fie că vorbim despre știință sau alte domenii. Practic, ele permit medicului să examineze inima și plămânii, care cu siguranță nu sunt oase. Așadar, razele X dezvăluie și alte lucruri în afară de oase, lucruri în mod normal ascunse de haine.

Acest lucru ne aduce la întrebarea reală pe care am ocolit-o până acum. Când faci o radiografie a șoldurilor cuiva prin haine, îi vezi și organele genitale? Răspunsul la această întrebare este „da”.

Așadar, cel mai probabil, nu vrei neaparat să ai viziune cu raze X, de vreme ce imaginea nu va avea nicio legătură cu ceea ce îți poți închipui, într-o primă instanță.

Vezi și: Cel mai fierbinte obiect ceresc descoperit vreodată nu este Soarele. Unde se află, ce temperatură are

Ce culoare are Soarele: „galben” nu este răspunsul corect, susțin oamenii de știință de la NASA

Soarele este de fapt alb: el pare galben pentru noi pentru că atmosfera dispersează unele componente galbene ale luminii și arată galben în fotografiile NASA pentru că oamenii de știință „pictează” acele fotografii într-o culoare accesibilă și plăcută ochiului uman.

Soarele emite lumină pe întregul spectru vizual, precum și raze electromagnetice prea lungi sau prea scurte pentru a fi văzute de noi.

Cu toate acestea, nu își radiază energia în mod egal pe toate aceste lungimi de undă. El emite cea mai mare parte a energiei sale sub formă de unde în jurul a 500 de nanometri lungime, ceea ce corespunde culorii albastru-verde. Asta înseamnă că Soarele este verde?

Da și nu. Dacă mergi în spațiu și te uiți la Soare, nu îți va părea niciodată verde. Totuși, asta spune mai multe despre tine decât despre Soare.

Soarele emite lumină verde mai intens decât orice altă lumină, dar ochii noștri nu pot gestiona datele de lumină de acea amplitudine.

Vezi și: Locul din România unde găsești cel mai mare bulgăre de aur din Europa. Ai știut? Stă ascuns de ochii curioșilor

Care este cea mai des întâlnită substanță din lume

În ceea ce privește suprafața Pământului, ea este, în mare parte, acoperită de apă. Cu toate acestea, chiar și cele mai adânci oceane reprezintă decât o mică parte a Pământului. Este doar un procentaj de zece dintr-o sută din volumul planetei.

Ar putea fi fierul, din cauza miezului de fier? Nu, nu este. Sau roca? Sigur, dar va trebui să fii mai specific. Orice poate fi considerat rocă. Cea mai comună substanță din lume este, de fapt, silicatul perovski.

Cât de periculos este să te joci cu explozibilele C-4

În cazul în care te gândeai să te joci cu explozibilul C-4, dar îți este frică, află că acesta nu va periclita pe nimeni într-o explozie.

Desigur, există întotdeauna riscul de a te împușca accidental, dar impactul glonțului asupra C-4 în sine nu prezintă niciun pericol.

C-4 este extrem de stabil. Nitroglicerina are obiceiul neplăcut de a exploda atunci când strănuți greșit peste ea, iar dinamita are obiceiul de a transpira nitroglicerina, dar C-4 rezistă la detonare.

Evident, asta nu înseamnă că nu trebuie să ai un pic de grijă, totuși. Știi cum se spune: nu încerca așa ceva acasă!

Vezi și: Unde se află cea mai adâncă gaură de pe Pământ. Motivul incredibil pentru care a fost săpată, are peste 12.000 de metri

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele