13 iul. 2023 | 19:14

Cele mai bănoase meserii din România: topul salariilor de lux la privat

ACTUALITATE
Cele mai bănoase meserii din România: topul salariilor de lux la privat

Nu doar în sectorul bugetar există joburi foarte bine plătite. În mediul privat avem, de asemenea, competente, specializări sau poziții unde câștigurile salariale lunare sunt de-a dreptul impresionante.

Pentru a realiza o trecere în revistă a celor mai bănoase joburi și meserii din România, vom avea în vedere cele mai recente date statistice publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Conform instituției, IT-iștii rămân în continuare angajații cu lefurile cele mai generoase din România. La polul opus, angajații din industria ospitalității au cele mai mici salarii.

Salariul mediu este amețitor pentru acești angajați

Practic, salariul mediu net în IT depășește pragul de 10.000 de lei – o sumă ireală pentru majoritatea muncitorilor din România.

„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (10478 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2449 lei)”, potrivit INS.

Totuși, nu doar IT-iștii se bucură de bani mulți în această perioadă. INS ne spune că numeroase companii au practicat creșteri salariale pentru diferite specializări, după cum urmează:

-cu 11,9% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;
-între 4,5% și 9,0% în extracţia minereurilor metalifere, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
-între 1,5% și 3,5% în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, transporturi aeriene, alte activităţi industriale n.c.a., captarea, tratarea şi distribuţia apei, construcţii, fabricarea de mobilă, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, industria metalurgică.

Ca notă generală, notăm că în luna mai 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 7229 lei, cu 82 lei (-1,1%) mai mic decât în luna aprilie 2023 – aici este vorba despre banii românilor care sunt trecuți în contractele de muncă. În schimb, câştigul salarial mediu net a fost 4543 lei, în scădere cu 21 lei (-0,5%) față de luna aprilie 2023 – de-abia acum vorbim despre suma ce le rămâne oamenilor în buzunar, la final de lună.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele