Cele 2 mari pericole pentru banii românilor. Politicienii noștri, puși în fața faptului împlinit
Finalul anului e la doar o aruncătură de băț de noi și din păcate riscăm să intrăm în 2024 cu probleme economice serioase.
În cel mai recent raport al său, Banca Națională a României (BNR), a evidențiat două mari pericole principale pentru economia românească.
Pe de-o parte, putem fi foarte influențați pe plan financiar de cum va evolua războiul din Ucraina. Pe de altă parte, e foarte important și ce se va întâmpla și cu economia europeană.
Conform economiștilor BNR, inflația de la noi din țară poate fi afectată de multe alte aspecte. Dacă acești factori variabili vor evolua negativ, e posibil să avem parte de noi valuri de scumpiri.
BNR o spune clar. De aici poate veni dezastrul fiannciar
„Dincolo de finele anului curent, incertitudini și riscuri majore la adresa perspectivei inflației decurg însă din configurația pachetului de măsuri fiscal-bugetare ce se prefigurează a fi implementat în vederea continuării consolidării bugetare, precum și din conduita viitoare a politicii fiscale și de venituri, de natură să exercite efecte inflaționiste pe termen scurt, dar să intensifice presiunile dezinflaționiste ale factorilor fundamentali pe un orizont mai îndepărtat de timp.
În același timp, incertitudini și riscuri însemnate la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, generează războiul din Ucraina și evoluțiile economice sub așteptări din Europa, iar absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte. Ea este însă esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a impactului contracționist al șocurilor pe partea ofertei, amplificat de înăsprirea condițiilor economice și financiare pe plan internațional”, a transmis BNR.
Vezi aici de ce criza banilor scumpi nu s-a terminat
Vești proaste pentru românii care au datorii la bănci
Totodată, contează foarte mult și perspectiva conduitei politicilor monetare ale BCE și Fed, precum și atitudinea băncilor centrale din regiune. Află ce salariu trebuie să ai în România pentru un credit de 40000 euro
Date fiind condițiile economice actuale, BNR a decis să mențină dobânda-cheie la nivelul de 7% pe an. Cu alte cuvinte, nu vor fi majorate dobânzile, dar nici nu vor fi diminuate. E de așteptat ca BNR să reducă dobânda în momentul în care inflația va scădea. Dacă nu se va diminua, presiunea banilor scumpi va continua să apese greu pe umerii oamenilor de rând datori la bănci. Mai mult, românii riscă să plătească rate mai mari din toamnă. Vezi aici care sunt motivele scumpirii.