15 sept. 2023 | 12:51

Cel mai temut prădător din istorie nu a fost T. Rex. Când a trăit, descoperirea uimitoare a cercetătorilor

ACTUALITATE
Cel mai temut prădător din istorie nu a fost T. Rex. Când a trăit, descoperirea uimitoare a cercetătorilor

Poate că din cauza filmelor din seria „ Jurassic Park” ne-a intrat în cap că dinozauri ca T. Rex și Spinosaurus au fost „băieții răi” ai vremurilor de demult, când planeta se afla în stăpânirea lor. Dar, cu 40 de milioane de ani înainte ca aceștia să hoinărească pe Pământ, un alt animal de temut a avut reputația de cel mai temut prădător de pe Terra.

Cel mai temut prădător din istorie nu a fost T. Rex

Cu toții avem în minte imaginea unui Tyrannosaurus rex atunci când ne gândim la cel mai de temut animal din istorie. Dar o descoperire senzațională a unei echipe de paleontologi, făcută în Brazilia, America de Sud, a scos la iveală fosilele unui prădător absolut nemilos, vechi de 256 de milioane de ani.

Ele au aparținut lui Pampaphoneus biccai, care a fost prădătorul de top al planetei chiar până în pragul catastroficei cionciri a unui asteroid cu Terra, de acum 66 de milioane de ani, ce a dus la extincția dinozaurilor, dar și a aproape 90% din toate speciile de animale de la acel moment.

Pampahoneus a aparținut unui grup timpuriu de mamifere primitive numite dinocefalieni, un grup important de animale mari ce au trăit pe uscat.

Numele speciei derivă vine din limba greacă și înseamnă „cap teribil”, datorită oaselor craniului deosebit de groase găsite la reprezentanții acestei ramuri a evoluției. Fosile de specimene de dinocefalieni au fost găsite în Rusia și Africa de Sud, dar foarte rar în America de Sud.

Cel mai temut prădător din istorie nu a fost T. Rex. Când a trăit, descoperirea uimitoare a cercetătorilor

Craniul fosilizat de Pampaphoneus biccai are o vechime de 265 de milioane de ani

Când a trăit, descoperirea uimitoare a cercetătorilor

„Fosilele au fost descoperite în straturile din Permianul mijlociu într-o zonă unde asemenea descoperiri nu sunt prea obișnuite”, a spus autorul principal al studiului publicat în Zoological Journal of the Linnean Society, Mateus A. Costa Santo, de la Laboratorul de Paleontologie al Universității Federale Pampa ( (UNIPAMPA).

„Găsirea unui nou craniu de Pampaphoneus după un timp așa de îndelungat este deosebit de importantă pentru cunoștințele noastre asupra acestor animale, care, anterior, erau dificil de diferențiat de speciile înrudite descoperite în Rusia”

Din cauza pandemiei de Covid, au fost necesari peste trei ani pentru ca fosilele să fie curățate și analizate. Noua fosilă este doar al doilea craniu de Pampaphoneus găsit vreodată în America de Sud, dar este mai mare decât primul.

Cercetătorii estimează că animalul ar fi avut 3 metri lungime și o greutate de circa 400 de kilograme. Pentru a face o comparație, cea mai mare felină existentă astăzi în lume, tigrul siberian, abia ajunge la o greutate maximă de 300 de kilograme.

Craniul posedă canini foarte tăioși, iar autorii studiului sugerează că animalul ar fi avut, astfel, capacitatea de a zdrobi și oase. Pampaphoneus era „înarmat” atât de puternic încât putea vâna prăzi precum hipopotami mai mici din specia dycondonților Rastodon, dar și amfibieni giganți cum era Konzhukovia.

„Acest animal era o fiară monstruoasă și probabil că băga spaima în orice îi trecea prin cale. Descoperirea este o cheie ce deschide o ușă prin care putem zări mai bine modul în care funcționau și erau structurate ecosistemele terestre chiar înainte de cea mai mare extincție în masă din istorie”, a spus și Stephanie Pierce, co-autor al studiului.

Descoperirea craniului fosilizat de Pampaphoneus arată că regiunea Pampa are potențialul de a mai oferi multe surprize pe viitor oamenilor de știință.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele