Cel mai mare pericol pentru omenire nu e sărăcia. Ce ar trebui să ne sperie, de fapt
Nu din cauza sărăciei ar trebui să ne facem griji cu privire la viitorul omenirii. Mai grav decât fenomenul lipsei banilor și a fondurilor în general este cel reprezentat de faptul că apa s-ar putea să devină un lux pentru foarte multe persoane din diverse colțuri ale planetei.
Seceta continuă să facă ravagii în foarte multe regiuni de pe Glob, iar accesul la apă de băut ar putea fi dramatic îngreunat pentru milioane de persoane, în timp ce numeroși oameni deja suferă de pe urma acestui fapt.
Care e, de fapt, cel mai mare pericol pentru oameni. Situația se va agrava
Apa, după cum știm, reprezintă sursa vieții și nimic nu putem face fără ea. Deși pentru noi, ca români, e greu să ne închipuim cum întinderi întregi de pământ, cu sate și oameni, trebuie să depună eforturi uriașe pentru a avea acces la apă de băut, adevărul e că pe planeta noastră au loc tot mai frecvente astfel de situații, iar viitorul stârnește îngrijorarea oamenilor de știință, care anticipează o înrăutățire a situației la nivel planetar.
Pe fondul încălzirii globale, specialiștii trag semnale de alarmă puternice și arată, cu date și cifre concrete, cum marile lacuri ale lumii par să se evapore de la un deceniu la altul.
Ca referință, se pare că peste jumătate din marile lacuri şi rezervoare ale lumii au pierdut din volumul de apă de la începutul anilor 1990.
„Oamenii de ştiinţă au evaluat aproape 2.000 de mari lacuri pe baza unor măsurători din satelit combinate cu modele climatice şi hidrologice. Cercetătorii au descoperit că uzul uman nesustenabil, schimbări în precipitaţii şi scurgerea apelor pluviale, sedimentarea şi temperaturile în creştere au determinat scăderi în nivelul lacurilor la nivel global, iar 53% dintre lacuri au înregistrat un declin în perioada 1992-2020″, conform unei analize Digi24.ro.
Temerile specialiștilor în domeniu se conturează în direcția în care va fi tot mai dificil în multe colțuri ale lumii ca oamenii să facă rost de toată cantitatea de apă necesară, dar nu numai pentru băut, e vorba inclusiv despre apa utilizată pentru energie sau agricultură, aspecte ce complică mult situația.