Cel mai grav accident aviatic din istorie, 583 de oameni au murit, iar 61 au scăpat în mod miraculos. Cum a schimbat catastrofa din 27 martie, de acum 47 de ani, tot
În mod evident, accidentele aviatice ne provoacă teamă, iar asta pe bună dreptate, de vreme ce există șanse minore ca pasagerii să scape cu viață dintr-unul, dacă au acest ghinion.
În istoria modernă a omenirii au fost consemante sute de tragedii aviatice, dar de departe cea mai gravă a fost cea care a avut loc în data de 27 martie 1977, în Insulele Canare.
Mai exact, două avioane Boeing 747, unul de la PanAm, iar celălalt de la KLM, au fost redirecționate pe aeroportul Los Rodeos, asta după ce pe Grand Canaria fusese lansată o amenințare cu bombă, așadar s-a creat haos.
Cum condițiile atmosferice nu erau cele mai bune, existând ceața densă pe aeroport, o problemă la transmiţătoare, dar și lipsa acută de comunicare între piloți și turnul de control au creat următoarele condiții: avionul cursei KLM 4805 a putut decola fără permisiune, de vreme ce Pan Am 1736 se afla pe aceeaşi pistă, având deja la activ o manevră ratată de ieşire, din pricina imposibilității citirii semnelor în ceață de către pilot.
Nu a durat mult până când a fost creat un efect de domino, cu o coliziune aproape frontală, ce s-a lăsat cu moartea tuturor celor din avionul KLM: mai exact, 248 de oameni, inclusiv echipajul, dar și cu 335 de morţi dintre cele 396 de persoane, inclusiv echipajul, de la bordul aeronavei Pan Am.
În acea zi, 583 de oameni au murit în total, iar au 61 scăpat în mod miraculos.
Evident, în urma tragediei, măsurile de siguranță au fost sporite pe toate aeroporturile din lume, astfel încât asemenea tragedii să nu mai aibă loc.
Cea mai mare tragedie aviatică din România
În ceea ce privește țara noastră, în data de 31 martie 1995, un avion Airbus A310 al companiei Tarom care tocmai decolase de pe Aeroportul Otopeni cu destinația Bruxelles s-a prăbuşit în imediata apropiere a localității Baloteşti, la numai două minute după decolare.
60 de persoane au murit în acea zi, 50 de pasageri și 10 membri ai echipajului.
Aceasta este, de departe, cea mai mare catastrofă aviatică produsă vreodată în România.