15 aug. 2023 | 14:55

Cel mai fierbinte obiect ceresc descoperit vreodată nu este Soarele. Unde se află, ce temperatură are

ACTUALITATE
Cel mai fierbinte obiect ceresc descoperit vreodată nu este Soarele. Unde se află, ce temperatură are

Un obiect care orbitează în jurul unei stele la 1.400 de ani lumină distanță de noi pare să sfideze tot ceea ce știm despre Univers, în momentul de față.

Este vorba despre o pitică maro, aflată pe o orbită atât de apropiată cu steaua gazdă încât temperatura sa depășește 7.727 grade Celsius.

Ca referință, este mult mai fierbinte decât temperatura de suprafață a Soarelui. De fapt, această pitică brună deține un record de temperatură, fiind cel mai fierbinte obiect de acest gen, descoperit până acum de oamenii de știință de la NASA.

Chiar dacă piticele maro tind să fie mai fierbinți decât planetele, ele rareori ating temperturi atât de mari, iar dacă iei în considerare faptul că Soarele noastru este mai „rece”, lucrurile devin cu atât mai interesante.

Descoperirea este foarte importantă pentru NASA. Așa vor înțelege oamenii de știință mai multe despre Sistemul Solar în care locuim

O echipă internațională condusă de astrofizicianul Na’ama Hallakun de la Institutul de Știință Weizmann din Israel a numit obiectul WD0032-317B.

Descoperirea, spune echipa, ne poate ajuta să înțelegem ce se întâmplă cu giganții gazoși asemănători lui Jupiter care orbitează stelele extrem de fierbinți și mari, a căror cercetare poate fi dificilă din cauza proprietăților stelelor, cum ar fi activitatea și rata de rotație a acestora.

Planetele care orbitează aproape de stelele lor sunt iradiate cu cantități mari de lumină ultravioletă. Acest lucru poate face ca atmosferele să se evapore și moleculele din acestea să fie rupte, un proces cunoscut sub numele de disociere termică.

Totuși, nu știm multe despre acest mediu extrem. În apropierea unei stele foarte strălucitoare, semnalele de la o exoplanetă în orbită pot fi greu de scos din activitatea stelară și studiate separat.

Oamenii de știință știu, spre exemplu, despre o exoplanetă suficient de fierbinte pentru disocierea termică. Acesta este KELT-9b, care orbitează în jurul unei stele supergigant albastre, care încălzește partea de zi a exoplanetei la temperaturi de peste 4.600 Kelvin (ceea ce se traduce prin 4.327 grade Celsius).

Totuși, noua descoperire vine să bată recordul anterior și să ofere noi perspective.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele