Cel mai bun sistem de pensii din lume, confirmat oficial. Aici trebuie să lucrezi ca să devii un pensionar fericit
Aproape fiecare țară din această lume are un sistem de pensii diferit, un alt mecanism pentru a asigura un trai decent la bătrânețe pentru oamenii aflați la vârsta pensionării. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că unele sunt mai bune decât altele.
În fiecare an, Indexul Anual Global al Pensiilor, realizat de Mercer și CFA Institute, atrage atenția asupra țărilor care dețin cel mai performant sistem de pensii din lume. În 2023, acest titlu a revenit Olandei, o țară care în ultimii doi ani a ocupat poziția a doua în clasamentul global, dar acum a revenit în poziția de lider.
Citește și: La ce vârstă se iese la pensie în România, pe ce loc suntem în Europa. Țara cu cei mai tineri pensionari
Olandezii sunt cei mai fericiți pensionari, islandezii sunt pe doi
Sistemul de pensii din Olanda, conform sursei citate, s-a bucurat de o evaluare generală de 85 de puncte. Liderul de anul trecut, Islanda, se află acum pe poziția a doua în top cu 83,5 puncte. Danemarca, o altă țară nordică foarte puternică și o economie exemplară, încheie podiumul pe locul al treilea, cu 81,3 puncte.
Victoria Olandei este cu atât mai impresionantă în 2023 cu cât țara se pregătește să implementeze o reformă substanțială în perioada următoare în sistemul de pensii. Ca referință, statul vrea să facă trecerea de la un fond de pensii colectiv la mai multe fonduri individuale. Planul din spatele inițiativei este însă atât de bine făcut, iar perspectivele sunt atât de optimiste pe termen lung, încât autorii clasamentului nu au niciun motiv de îngrijorare.
Dacă ai o curiozitate pe subiect, Argentina este pe ultimul loc în top, iar România nu a fost inclusă în studiul a 47 de sistem de pensii care acoperă 64% din populația lumii.
Citește și: Câți români sunt plecați temporar în străinătate. Țara pe care au ales-o cei mai mulți dintre ei
Ce înseamnă un sistem de pensii eficient
„Sistemul este bine poziționat pentru a oferi beneficii excelente pe fondul trecerii de la o structură de beneficii colectivă la o abordare mai individuală a contribuțiilor definite”, au precizat analiștii de la Mercer, cu referire la viitorul sistem de pensii din Olanda.
Este important de reținut că, după cum a atras atenția și directorul executiv al CFA Institute, Margaret Franklin , sistemele de pensii din fiecare colț al planetei se confruntă în această perioadă cu presiuni deosebite. Vorbim de un mix de creștere a speranței de viață și îmbătrânire a populației alimentată de o natalitate negativă în majoritatea economiilor dezvoltate. Inflația și creșterea ratei dobânzilor pun și ele presiune pe sistemul global de pensii.
„Vârsta medie a populației din întreaga lume continuă să crească pe multe piețe. (…) Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au creat o nouă dinamică a pieței care ridică provocări semnificative pentru planurile de pensii. De asemenea, vedem o fracturare continuă în ceea ce privește globalizarea. (…)
Din ce în ce mai des, indivizii vor avea un rol din ce în ce mai important de jucat în ceea ce privește propria pensionare. (…) Există un drum lung de parcurs în multe jurisdicții pentru ca planurile de pensii să funcționeze cât mai bine”, a spus Franklin, citată de ziarulromanesc.de.