Cea mai veche structură din lemn, construită de om: De ce este specială
Arheologii cred că au găsit dovezi ale unei structuri din lemn veche de 476.000 de ani în Africa.
Aceasta ar fi cea mai veche structură din lemn descoperită vreodată, marcând o piatră de hotar uluitoare în dezvoltarea oamenilor antici.
Rămășițele de lemn au fost descoperite în jurul bazinului râului Kalambo din Zambia, lângă Cascada Kalambo. Descriind descoperirile într-un nou studiu, cercetătorii scriu că rămășițele constau din „doi bușteni interconectați uniți transversal printr-o crestătură tăiată intenționat”.
După cum arată semnele tăiate de la uneltele de piatră, este clar că acesta nu a fost doar un buștean de copac căzut. În schimb, a fost un obiect creat în mod intenționat, care probabil a servit ca parte a unei structuri, poate o pasarelă sau o platformă ridicată pentru a face față inundațiilor intermitente ale zonei.
Descoperirea este excepțională, deoarece este incredibil de rar ca lemnul să rămână intact atât de mult timp. Lăsat la voia intemperiilor, lemnul va putrezi și se va descompune rapid.
Cum au aflat oamenii de știință vârsta structurii din lemn
Pentru descoperirea datei rămășițelor lemnoase, oamenii de știință de la Universitatea din Liverpool au folosit noi tehnici de datare prin luminescență.
În mod remarcabil, această metodă este capabilă să determine vârsta unui obiect determinând atunci când mineralele din nisipul din jurul rămășițelor au fost expuse la lumina soarelui.
Această tehnică a dat situl cu 476.000 de ani în urmă, ceea ce este mult mai vechi decât se estimau tehnicile anterioare de datare.
Impresionant este că acest lucru se întâmplă cu mult înainte ca specia noastră (Homo sapiens) să evolueze, ceea ce indică faptul că structura a fost opera unui alt hominin.
Descoperirile provoacă multe dintre ipotezele care deja existau despre oamenii antici, în acea perioadă. În primul rând, indică faptul că oamenii din epoca de piatră nu erau strict nomazi.
Cascada Kalambo avea o sursă permanentă de apă, precum și o pădure abundentă care le-ar fi furnizat hrană și resurse mai mult decât suficientă. Nu este greu de imaginat că s-au stabilit aici, folosind pădurea pentru a construi structuri permanente care au rezistat generații întregi.