11 ian. 2023 | 10:09

Cea mai veche sticlă de vin din lume: istoria sa, unde se află

ACTUALITATE
Cea mai veche sticlă de vin din lume: istoria sa, unde se află

O sticlă de vin nedeschisă despre care se crede că are o vechime de aproximativ 1.700 de ani se află în Muzeul de Istorie al Palatinatului din Speyer, Germania. Conținutul său pare cel puțin suspect – dar la scară microbiană, s-ar putea să nu te îmbolnăvească.

Römische Wein von Speyer, sau vinul Speyer, a fost preluat dintr-un mormânt roman, în 1867. O parte din succesul sticlei în păstrarea conținutului lichid se bazează pe faptul că a fost sigilată cu ceară în loc de dop, care ar fi putrezit cu mult timp în urmă.

Acestea fiind spuse, nimeni nu a putut încă să stabilească cu certitudine ce conține sticla acum, din cauza faptului că toată lumea este puțin speriată să o deschidă. Ezitarea din jurul deschiderii sticlei de vin Speyer se datorează faptului că experții nu sunt siguri dacă lichidul va supraviețui deschiderii.

Cea mai veche sticlă de vin din lume se află în Germania

„Nu este clar ce s-ar întâmpla dacă aerul intră în vin”, a declarat, pentru The Local, Ludger Tekampe, care conduce departamentul responsabil cu depozitarea acestuia.

Potrivit Tekampe, în ciuda vechimii incredibile a sticlei, „conținutul este remarcabil de stabil”. Un strat gros de ulei de măsline menit să păstreze conținutul sticlei a funcționat bine aici, ceea ce se pare că reprezintă mai mult din lichidul din sticlă decât vinul real.

Sursa: Altera levatur, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Sticla ornamentată de 1,5 litri este împodobită cu mânere inspirate de delfini și se estimează că datează din 325 CE, a raportat Atlas Explorer. A fost descoperită alături de mai multe sticle de vin sparte, care au fost, de asemenea, datate ca obiecte funerare depozitate în interiorul unui mormânt roman.

Dacă ești genul care tânjește după lucruri interzise, lucrul interesant despre vinul Speyer este că, în ceea ce privește agenții patogeni, ar putea fi, de fapt, sigur pentru consum.

„Din punct de vedere microbiologic, probabil că nu este stricat”, a spus profesorul Monkia Christmann pentru Futurism, „dar nu ar aduce bucurie papilelor gustative”.