07 iul. 2023 | 19:01

Cea mai scumpă poveste de dragoste din cinematografia românească, dar și sinistră: 1 milion de dolari pentru filmul cu Toma Caragiu și Margareta Pogonat

ACTUALITATE
Cea mai scumpă poveste de dragoste din cinematografia românească, dar și sinistră: 1 milion de dolari pentru filmul cu Toma Caragiu și Margareta Pogonat

Pelicula Actorul și sălbaticii, care prezintă și o poveste de dragoste între Margareta Pogonat și Toma Caragiu, a avut un buget de aproximativ 1.000.000 de dolari.

Filmul explorează viața lui Constantin Tănase, considerat cel mai mare actor de comedie și de vodevil din România.

Filmul Actorul și sălbaticii se remarca prin durata sa neobișnuit de lungă pentru acele vremuri, întinzându-se pe parcursul a două ore și jumătate, într-un context în care majoritatea filmelor aveau o durată maximă de aproximativ 100 de minute.

Bugetele mai mari erau de obicei alocate filmelor de război și celor istorice, multe dintre acestea fiind regizate de Sergiu Nicolaescu.

poveste dragoste margareta pogonat toma caragiu

Margareta Pogonat și Toma Caragiu în filmul Actorul și sălbaticii (1975)

Actorul și sălbaticii, filmul care a costat o avere: au folosit, în loc de recuzită, o mână de mort adevărată, adusă de la morgă

Filmul a avut un succes enorm în rândul publicului. În perioada comunistă, a fost vizionat de aproximativ 5,4 milioane de spectatori. Luând în considerare un preț mediu al biletului de film între 4 și 6 lei, se poate observa că pelicula a avut un randament financiar satisfăcător. Deși filmul conține unele inexactități istorice, el a devenit un clasic și este încă difuzat în prezent.

Acțiunea se concentrează în mare parte pe viața și cariera lui Constantin Tănase, unul dintre cei mai importanți comici ai României și fondatorul Teatrului de revistă Constantin Tănase.

Constantin Tănase a creat un personaj iconic, acela al cetățeanului simplu, umil și necăjit, mereu în conflict cu birocrația aparatului de stat. Personajul său, recunoscut prin costumul clasic cu pătrățele, crizantemă la butonieră, a devenit vocea unei întregi categorii sociale, ceea ce a atras adesea atenția asupra cenzurii.

În filmul Actorul și sălbaticii, care începe cu o poveste de dragoste între Margareta Pogonat și Toma Caragiu, personajul Costică Caratase (interpretat de Toma Caragiu) este cunoscut pentru vorbele sale îndrăznețe și pentru faptul că râde de extrema dreaptă aflată la putere în România.

Aceștia încearcă să-l cenzureze și să-i interzică spectacolul. Costică și soția sa (interpretată de Margareta Pogonat) primesc un mesaj de amenințare, iar o mână provenită de la un mort le este livrată acasă. Se pare că pentru film s-a utilizat o mână reală provenită de la morgă.

Pe lângă cei doi, în film au mai jucat, de asemenea, Mircea Albulescu, Ion Besoiu pe Guță Popescu sau Mircea Diaconu.

Între personajele interpretate de Margareta și Toma există o complicitate tandră. Elvira se prefăce că nu observă micile vicii ale lui Toma: consumul de alcool, fumatul și aventurile cu balerinele. La rândul său, Toma se preface că nu știe că Margareta este mereu atentă și observatoare.

În film, se prezintă o scenă în care Constantin Tănase moare de inimă pe scenă, după ce interpretează o ultimă scenetă în care îi ridiculizează pe politicienii de extremă dreaptă din România.

Margareta Pogonat și Toma Caragiu în filmul

Margareta Pogonat și Toma Caragiu în filmul Actorul și sălbaticii (1975)

Povestea adevărată, inspirată de Constantin Tănase

În realitate, Constantin Tănase a murit în data de 29 august 1945, când România era deja sub regimul comunist, iar extrema dreaptă fusese eliminată de mult timp. Există speculații că ar fi fost omorât de soldații ruși.

În viața reală, Tănase a fost arestat și bătut. La următorul său spectacol, el a apărut pe scenă îmbrăcat într-un pardesiu imens, având mâinile bandajate cu ceasuri de mână, ca o aluzie la faptul că soldații ruși furau ceasuri.

Publicul l-a aplaudat frenetic la apariție, deși actorul nu a rostit niciun cuvânt. Apoi, el și-a deschis pardesiul, dezvăluind un ceas mare cu pendulă. Arătând către acesta, a spus doar: „El tic, eu tac, el tic, eu tac”. Două zile mai târziu, marele actor a decedat.

În film, personajul interpretat de Toma Caragiu intervine pe lângă regizor pentru a cere rescrierea finalului vieții lui Tănase. În realitate, marele comediant a murit în pat, fără a exista intervenții de acest gen.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele