06 sept. 2023 | 16:25

Cea mai scumpă pictură din istorie și povestea sa fascinantă: Ce s-a întâmplat cu Salvator Mundi de Leonardo da Vinci

ACTUALITATE
Cea mai scumpă pictură din istorie și povestea sa fascinantă: Ce s-a întâmplat cu Salvator Mundi de Leonardo da Vinci

Multe dintre operele de artă neprețuite sau cele mai valoroase din lume au fost găzduite în colecțiile muzeelor și poate fi dificil de estimat cât de mult valorează cu adevărat.

Pe de altă parte, există câteva capodopere aproape de neprețuit care își fac loc în casele de licitație pentru vânzare. Dintre toate, există în prezent o operă de artă care s-a vândut la cel mai mare preț din istorie: Salvator Mundi, de Leonardo da Vinci, 1490-1500.

Aceasta este povestea din spatele celei mai valoroase opere de artă din lume, vândută cu 450 de milioane de dolari la o licitație Christie’s în 2017. Salvator Mundi a lui Da Vinci a fost pusă în vânzare în timpul unei licitații tensionate, pline de drame, pe care Scott Reyburn, critic pentru The Art Newspaper, a descris-o. După doar 18 minute de concurență tensionată între unii dintre cei mai bogați cumpărători din lume, pictura a atins un preț incredibil de 450 de milioane de dolari, făcând-o cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată pe piața liberă.

Reyburn a descris momentul în care au venit cele mai mari oferte finale, observând cum „publicul a gâfâit și a strigat ca și cum tocmai ar fi văzut o rachetă explodând deasupra capului lor.” Un cumpărător misterios care acționează în numele lui Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, a fost cel mai mare ofertant pentru capodopera lui Da Vinci. Aceasta înseamnă că pictura este acum în proprietatea familiei regale saudite. Zvonurile spun că Bin Salman a plătit un preț atât de uimitor de mare pentru a se asigura că prețuita lucrare de artă nu ajunge în mâinile familiei regale din Qatar, care a participat la același eveniment.

De la vânzare, locația celei mai valoroase opere de artă din lume a rămas un mister. Discuțiile inițiale despre adăpostirea picturii în Luvru Abu Dhabi sau Luvru din Paris, atârnate alături de Mona Lisa a lui Da Vinci, nu s-au concretizat niciodată. În schimb, pictura a rămas timp de câțiva ani pe superyacht-ul privat al lui bin Salman. Când au venit avertismente că apa de mare din jurul iahtului ar putea avea un impact coroziv asupra picturii, aceasta ar fi fost mutată într-o locație privată undeva în Arabia Saudită.

Tabloul pierdut

Cu toate acestea, locul în care se află este încă necunoscut, ceea ce a fost un motiv de îngrijorare în rândul experților în artă. Dianne Modestini, profesor la Institutul Universitar de Arte Frumoase din New York, care a efectuat lucrări extinse de restaurare la Salvator Mundi, a numit dispariția picturii „tragică”, comentând: „Pentru a-i priva pe iubitorii de artă și pe mulți alții care au fost mișcați de această imagine – o capodopera de o asemenea raritate – este profund nedrept.”

Salvator Mundi este cunoscut drept „Leonardo-ul pierdut”, datorită dispariției sale îndelungate, și a devenit subiectul unui film documentar cu același nume în 2021. După cum explică filmul, pictura are o istorie lungă; istoricii cred că Da Vinci a preluat comanda pentru lucrare în jurul anului 1500, pentru Ludovic al XII-lea al Franței. În 1625, pictura a fost cumpărată de Carol I al Angliei, dar până în 1600 nu se mai știa unde se află. Pictura a reapărut în secolul al XX-lea, iar la acea vreme a fost atribuită lui Bernardino Luini. Mai târziu, tabloul a apărut la o licitație din New Orleans în 2005, când a fost etichetat drept „după Leonardo”.

Dealerii de artă Alexander Parrish și Robert Simon au cumpărat tabloul și s-au întrebat dacă pictura ar putea fi un „dormitor”, adică un artist mult mai înalt decât se credea inițial. Tabloul pe care l-au cumpărat a suferit daune semnificative și supravopsire, așa că l-au dus la Modestini, care a fost primul care a susținut că pictura este originală. În urma lucrării sale extinse, ea a dus tabloul lui Luke Syson de la Galeria Națională din Londra, care, împreună cu o echipă de experți, a crezut și el că este un adevărat Leonardo. De aici, pictura a trecut în mâinile lui Yves Bouvier, de unde în cele din urmă a ajuns la licitația de la Christie’s.