Cea mai rapidă gaură neagră descoperită până acum: ar putea cântări de 20 de milioane de ori mai mult decât Soarele
O gaură neagră ar putea să-și „croiască” drum prin spațiu, spune oamenii de știință.
„Există un monstru invizibil în libertate, care traversează spațiul intergalactic atât de repede încât, dacă ar fi în sistemul nostru solar, ar putea călători de la Pământ la Lună în 14 minute”, spun cercetătorii.
Acestea sunt cuvintele NASA, care explică cel mai recent fenomen incredibil surprins de telescopul Hubble al agenției – o gaură neagră rapidă care creează o dâră de stele de două ori mai mare decât diametrul Căii Lactee.
Gaura neagră supermasivă, care ar putea cântări de 20 de milioane de ori mai mult decât Soarele nostru, a fost probabil rezultatul unui „joc bizar de biliard galactic între trei găuri negre masive”. Astronomii cred că evenimentul extraordinar a început acum 50 de milioane de ani, când două galaxii au fuzionat, ducând la două găuri negre supermasive care se rotesc una în jurul celeilalte.
Cea mai rapidă gaură neagră
Apoi, o a treia galaxie, cu propria sa gaură neagră supermasivă, a venit să spargă petrecerea. Rezultatul? Una dintre găurile negre a fost aruncată, explodând într-o direcție, în timp ce celelalte două se îndreptau în cealaltă direcție.
„În loc să înghită stele, ca un Pac-Man cosmic, gaura neagră rapidă se aruncă în gaz în fața ei, pentru a declanșa formarea de noi stele de-a lungul unui coridor îngust”, se arată într-un comunicat al NASA.
„Nimic asemănător nu a mai fost văzut până acum, dar a fost captată accidental de telescopul spațial Hubble al NASA. Este pură întâmplare că am dat peste ea”, spune Pieter van Dokkum de la Yale, care, de fapt, căuta grupuri de stele globulare într-o galaxie pitică din apropiere.
„Tocmai scanam prin imaginea Hubble și apoi am observat că avem o mică dâră. M-am gândit imediat, „Oh, o rază cosmică lovind detectorul camerei și provoacă un artefact de imagine liniară”. Când am eliminat razele cosmice, ne-am dat seama că era încă acolo. Nu semăna cu nimic din ce am văzut înainte”.
Astronomii vor completa acum observațiile ulterioare cu telescopul spațial James Webb de la NASA și Observatorul de raze X Chandra, pentru a confirma explicația găurii negre.