25 sept. 2023 | 12:22

Cea mai periculoasă felină din lume este o pisică. De ce este un prădător atât de letal, ai lua-o acasă dacă n-ai ști asta

ACTUALITATE
Cea mai periculoasă felină din lume este o pisică. De ce este un prădător atât de letal, ai lua-o acasă dacă n-ai ști asta

Dacă ai vedea-o pe stradă, ți-ar veni s-o iei acasă, aproape sigur. Frumoasă, drăgălașă, pare animăluțul de casă perfect care să se joace neastâmpărată prin locuință ori să toarcă liniștitor așezată pe tine. Dar, de fapt, n-ai ști că ai dat peste cea mai periculoasă și feroce felină din lume.

Cea mai periculoasă felină din lume este o pisică

Cea mai periculoasă felină din lume este considerată pisica africană cu picioare negre (Felis nigripes). Are o reputație de temut, dar când o vezi, primul impuls ar fi de a o lua în brațe, ceea ce, aproape sigur, ar fi o mare eroare.

Dincolo de faptul că este cea mai feroce felină, pisica cu picioare negre se întâmplă să fie și cea mai mică pisică dintre speciile de pisici de pe continentul african.

Greutatea unui adult ajunge la doar 1-2 kilograme, lungimea abia atingând între 35-43 de centimetri, astfel că dimensiunile lor sunt la jumătatea celor medii ale unei pisici domestice și de aproape 200 de ori mai mici decât cele ale leilor.

În ciuda staturii mici, aceste pisici au o foarte mare rată de succes la vânătoare . În timp ce leii abia ajuns la 25% de prăzi ucise din toate încercările, micuța felină atinge și 60%, făcându-le al doilea cel mai de succes prădător din lume, după câinii sălbatici africani.

Pisica cu picioare negre poate parcurge până la 8 kilometri în fiecare noapte, în căutarea hranei și au o încercare de a vâna la fiecare 30 de minute, prinzând între 10-14 animale pe noapte.

De ce este un prădător atât de letal, ai lua-o acasă dacă n-ai ști asta

Se hrănește cu aproape orice, de la mici rozătoare, la păsări și, uneori, insecte și este renumită că poate doborî o pradă mai mare decât ea, precum iepurele african (Cape hare).

Mica, dar letala felină trăiește în zonele de stepă aridă și savană cu pajiști din sudul Africii. Corpul îndesat al acestui animal nocturn o îl face un cățărător greoi și ineficient, în schimb își pândește prada ascuns în vizuini sau mușuroaie de termite abandonate.

Dotată cu o voce impresionantă față de dimensiunea sa, aceste pisici duc o viață extrem de solitară, devenind independente încă de la 4-5 luni de viață și reunindu-se doar pentru împerechere. Masculii pot acoperi o suprafață de 22 de kilometri pătrați anual, în timp ce femelele doar 10,3 kilometri pătrați.

Deși erau întâlnite mai mult pe teritoriul statului Botswana, numărul acestor pisici a scăzut considerabil, exemplare sălbatice nemaifiind văzute în această țară de mulți ani. Numărul lor rămâne necunoscut, dar populația lor este estimată a fi sub 10.000 de specimene.

Ele se confruntă cu multe pericole, de la secătuirea resurselor habitatului, până la otrăvirea cu momeli și prinderea în capcane, lucruri ce au dus la punerea lor pe lista Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) de specii „vulnerabile”.

La ora actuală pisica cu picioare negre este protejată prin legislație, în majoritatea țărilor din regiune, în timp ce vânarea lor este interzisă în Botswana și Africa de Sud.

Felina are o rată de mortalitate foarte mare în captivitate, ceea ce face ca eforturile pentru salvarea speciei să se concentreze pe prevenirea degradării mediului în care trăiesc și a protejării lor împotriva vânătorilor.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele