19 oct. 2023 | 11:06

Cea mai nouă lovitură pentru buzunarul românilor, asigurarea obligatorie a locuințelor. Ce se schimbă cu PAID

ACTUALITATE
Cea mai nouă lovitură pentru buzunarul românilor, asigurarea obligatorie a locuințelor. Ce se schimbă cu PAID

Similar cu asigurarea RCA pentru răspundere auto, asigurarea PAID este obligatorie pentru proprietarii de locuințe din România. Abrevierea face referință la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.

„Începând cu 11 noiembrie, va intra în vigoare nouă noastră lege. Una dintre modificări se referă la verificarea poliței de asigurare atunci când locuința este înregistrată în Cartea Funciară”, a atras atenția Nicoleta Radu în această săptămână, Directorul General al PAID.

Citește și: Toți românii care stau la casă sau la bloc trebuie să știe, se schimbă legea: ce se întâmplă cu asigurarea obligatorie, cu despăgubirile

Cum sunt afectați români de noile modificări PAID

Cea mai relevantă modificare adusă asigurărilor obligatorii pentru locuințe vizează creșterea primei de asigurare la 130 de lei, de la echivalentul actual de aproximativ 20 de euro sau 100 de lei. În mod previzibil, conform legislației în vigoare pe meleaguri mioritice, prețul va fi exprimat în lei.

Proprietarii de locuințe vor avea mai multe obligații odată cu aplicarea la scară largă a modificărilor Legii nr.115 din 10 mai 2023. Asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor va face subiectul mai mult verificări și, implicit, sancțiuni pentru cei care o neglijează, conform Profit.ro.

Citește și: Locuințele românilor, în mare pericol: românii încă se feresc de asigurări, iar dezastrul îi paște la orice pas

În primul rând, „pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciara, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței”. Astfel, deși realitatea este încă destul de abstractă când vine vorba de autoritățile care îți verifică prezența asigurării PAID valide, documentul respectiv îți va fi solicitat din ce în ce mai des.

Ce spune legea despre asigurarea obligatorie a locuinței

Aceeași lege detaliată mai sus prevede că „înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării”.

Dincolo de PAID, românii sunt încurajați să încheie și o asigurare facultativă pentru o acoperire completă. Aceasta din urmă ți-ar oferi un grad sporit de confort psihologic pentru că te ajută în cazul unor riscuri adiționale, precum incendiu.

„Ea va putea fi distribuită de personalul instituțiilor statului, din administrația locală, de funcționarii primăriilor. De asemenea, înregistrările în Cartea Funciară nu vor mai fi posibile fără dovada încheierii unei polițe PAD. Practic, orice vânzare-cumpărare, orice moștenire sau orice înscriere de ipotecă nu se va putea face fără polița PAD. Din noiembrie, cei care au luat un credit pentru cumpărarea unei locuințe pot încheia o poliță PAD multianuală, pe perioada contractului de împrumut”, a atras atenția Cosmin Tudor, director de dezvoltare al PAID România într-o intervenție la Profit News TV.

Ca referință, amenda pentru românii care nu au bifat asigurarea obligatorie a locuinței PAID este de 500 de lei.

„Cea mai scumpă poliță PAD costă în prezent 100 lei și va crește, din noiembrie 2023, la 130 lei. Dincolo de amendă, fără o poliță de asigurare valabilă, proprietarul unei locuințe se expune unui risc major, și anume să rămână fără principalul rezultat al muncii de-o viață, respectiv fără locuință, dacă se produce riscul de cutremur, inundație sau de alunecare de teren. Practic, fără asigurare, nu-ți poți să-ți continui viața în liniște după ce a trecut dezastrul”, a concluzionat oficialul pentru sursa citată.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele