Cea mai mică țară din lume, cu un singur locuitor permanent. Principatul Sealand are monedă proprie, dar și un imn
Principatul Sealand este, practic, o țară cu regim de mică monarhie care dispune și de o monedă proprie, dar și mărci poștale, constituție și imn național.
În cazul în care nu știai, acest stat a fost proclamat independent de Marea Britanie în anul 1967.
Vezi și: 20 de țări care nu mai există. Cum au dispărut
Sealand este o țară cu un singur locuitor permanent
Așezat pe Maunsell Fort, un vechi fort englez din Marea Nordului, situat la aproximativ 10 kilometri de coasta Suffolk, Anglia, acesta revendică controlul asupra spațiului maritim înconjurător.
Cu toate acestea, neacceptat de niciun stat membru ONU, Sealand rămâne unul dintre cele mai mici state din lume, având un singur locuitor permanent, în prezent.
În 1967, Paddy Roy Bates, un fost ofițer britanic aflat în conflict cu autoritățile britanice, împreună cu apropiații săi, au ocupat fortul, proclamându-l stat independent.
Familia Bates s-a luptat pentru recunoașterea acestei existențe statuale, fără a obține recunoașterea vreunui stat ONU.
Sealand a avut, de-a lungul timpului, doar câțiva locuitori, iar în prezent, singurul locuitor permanent, Michael Barrington, se ocupă de întreținere și este, în egală măsură, șeful statului.
S-a vrut un paradis fiscal
Chiar dacă familia Bates a avut planuri mari pentru Sealand, dorind să-l transforme într-un paradis fiscal sau într-o destinație luxoasă, cu un cazinou, eforturile lor de a dezvolta insula au eșuat.
Ei au colaborat cu antreprenori online pentru proiecte offshore, care, din păcate, au dus la acumularea unei datorii semnificative pentru Sealand, al cărei cuantum nu a fost divulgat presei.
În afară de tentativa falimentară de afaceri, familia Bates se ocupă și de pescuit, iar fiica lui Michael operează o clinică de implanturi cu botox.
Prințul Michael s-a recăsătorit și a format o nouă familie, iar familia regală a Sealand-ului, la șase decenii de la înființarea micuței lor țări private, continuă să-și mențină angajamentul pentru viitorul acesteia, sperând într-o posibilă „epocă de aur”, deși acest lucru devine din ce în ce mai puțin probabil, pe măsură ce timpul continuă să se scurgă.
Vezi și: Care sunt cele mai mici țări din lume. Ce populație infimă au, unde se află