„Cea mai mare provocare strategică” nu este Rusia. SUA și Japonia sunt pregătite de declanșarea tratatului de securitate
SUA și Japonia au declarat că un atac în spațiu ar declanșa tratatul lor de securitate, în timp ce oficiali de rang înalt din ambele țări au spus despre China că reprezintă „cea mai mare provocare strategică” pentru securitatea regională.
„Suntem de acord că China este cea mai mare provocare strategică comună cu care noi, aliații și partenerii noștri se confruntă”, a declarat joi secretarul de stat american, Antony Blinken, după ce s-a întâlnit cu omologul său japonez, Yoshimasa Hayashi, la Washington.
Șefii apărării din SUA și Japonia au convenit că atacurile „către, dinspre și în interiorul” spațiului ar putea invoca articolul cinci din tratatul lor de securitate, care prevede că un atac asupra unuia dintre aliați este un atac asupra ambilor.
De asemenea, SUA au susținut cu tărie planurile Japoniei de a-și întări semnificativ apărarea, inclusiv capacitatea de a ataca bazele inamice dacă consideră că un atac este iminent – o mișcare pe care unii au criticat-o ca fiind o încălcare a principiilor „pacifiste” stabilite în constituția sa postbelică.
„Este foarte simplu, salutăm din toată inima noile strategii, mai ales pentru că există o convergență remarcabilă între strategia și strategiile noastre și cele ale Japoniei”, a declarat Blinken.
„O preocupare serioasă pentru alianță și pentru întreaga comunitate internațională”
Întâlnirea Blinken-Hayashi, la care au participat și ministrul japonez al apărării, Yasukazu Hamada, și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, are loc la câteva săptămâni după ce Japonia a anunțat cea mai mare consolidare militară de după cel De-al Doilea Război Mondial, inclusiv planurile de a dobândi capacitatea de a efectua „contraatacuri” împotriva bazelor inamice.
„Miniștrii au fost de acord că politica externă a Chinei urmărește să remodeleze ordinea internațională în beneficiul său și să folosească în acest scop puterea politică, economică, militară și tehnologică în creștere a Chinei”, au afirmat cei patru într-o declarație comună.
„Acest comportament reprezintă o preocupare serioasă pentru alianță și pentru întreaga comunitate internațională.”
Alarma crescândă cu privire la activitatea militară chineză în apropierea Taiwanului, împreună cu o serie de teste cu rachete balistice efectuate de Coreea de Nord în ultimul an, au determinat o nouă schimbare față de poziția strict defensivă pe care Japonia a adoptat-o după înfrângerea sa din 1945.
Conform strategiilor actualizate anunțate luna trecută, speră să dubleze cheltuielile pentru apărare la 2% din produsul intern brut în anul fiscal 2027 – ceea ce o va alinia la nivelul țărilor NATO -, inclusiv prin achiziționarea a sute de rachete de croazieră Tomahawk fabricate în SUA.
Hayashi a declarat că Washingtonul și Tokyo împărtășesc „viziunea unei alianțe modernizate pentru a dobândi postura de a învinge în noua eră a competiției strategice”.
De asemenea, țările au convenit să creeze o unitate de marină americană „mai agilă”, cu sediul pe insula sudică Okinawa, care ar fi mai bine plasată pentru a răspunde la urgențe în jurul insulelor din sud-vestul Japoniei, situate în apropierea Taiwanului.
„Cred că acest lucru va contribui într-un mod major la efortul nostru de a ajuta la apărarea Japoniei și, de asemenea, de a promova un Indo-Pacific liber și deschis”, a declarat Austin, adăugând că unitatea, formată dintr-un regiment existent reorganizat în Okinawa, va fi în funcțiune până în 2025.
Japonia găzduiește 18.000 de pușcași marini americani – cea mai mare concentrație din afara SUA – și majoritatea sunt staționați pe insula principală Okinawa, parte a unui lanț care se întinde de-a lungul marginii Mării Chinei de Est până la aproximativ 100 km de Taiwan.
China, care revendică Taiwanul democratic ca parte a teritoriului său, a atras condamnări anul trecut după ce a efectuat exerciții pe care mulți le-au considerat ca fiind un test pentru o invazie a insulei.
„Nu îl voi pune la îndoială pe domnul Xi, dar ceea ce vă voi spune este că ceea ce vedem în ultima vreme este un comportament foarte provocator din partea forțelor chineze”, a declarat Austin, referindu-se la liderul chinez Xi Jinping.
„Credem că se străduiesc să stabilească o nouă normalitate, dar dacă asta înseamnă sau nu că o invazie este iminentă, știți, mă îndoiesc serios de acest lucru”, a spus el.
Discuțiile în patru au avut loc cu o zi înainte ca premierul japonez, Fumio Kishida, să se întâlnească cu Joe Biden pentru a obține sprijin pentru președinția japoneză a G7, ai cărui lideri se vor reuni la Hiroshima în luna mai.
La începutul acestei săptămâni, Kishida și premierul britanic, Rishi Sunak, au semnat un pact de apărare care va permite Marii Britanii și Japoniei să desfășoare forțe pe teritoriul celeilalte țări, în cel mai recent pas spre legături de securitate mai strânse.
Sunak a descris acordul ca fiind „extrem de semnificativ” pentru ambele țări, adăugând că acesta „consolidează angajamentul nostru față de zona Indo-Pacific”.