14 aug. 2023 | 12:00

Cea mai mare capsulă a timpului din lume nu va fi deschisă încă 6.000 de ani

ACTUALITATE
Cea mai mare capsulă a timpului din lume nu va fi deschisă încă 6.000 de ani

„Lumea este angajată în îngroparea civilizației noastre pentru totdeauna și aici, în această criptă, ți-o lăsăm în seamă”.

Cripta civilizației a fost sigilată acum 83 de ani. Nu va fi deschisă din nou până în anul 8113 d.Hr.

În timp ce studia Egiptul Antic, doctorul Thornwell Jacobs a fost uimit de cât de puține informații exacte despre civilizațiile antice au supraviețuit. El și-a dat seama că aproape toate cunoștințele noastre despre viața în Egiptul Antic proveneau din doar câteva surse: piramidele și câteva tăblițe inscripționate găsite în Asiria antică.

El a conceput prima capsulă a timpului modern, un termen pe care îl va inventa apoi.

În Phoebe Hearst Hall de la Universitatea Oglethorpe din Georgia – al cărei președinte era – Jacobs a început să creeze acea capsulă a timpului. Era o cameră mare care avea să fie plină cu artefacte din viața anilor 1930 și cunoștințele din ultimii 6.000 de ani.

Cum a fost creată capsula timpului

Seiful a fost conceput pentru a acționa ca un fel de mormânt al faraonului și conținea înregistrări ale clarinetistului Artie Shaw, care era popular în anii 1930, filme care prezintă evenimente fotografiate din 1898 încoace și 100 de cărți pe microfilm. Artefactele de zi cu zi au inclus un mic model de Donald Duck. Cu toate acestea, nu au fost incluse aur, bijuterii sau alte obiecte de valoare.

O „carte de înregistrări” care enumeră și descrie toate articolele și utilizarea lor a fost lăsată, de asemenea, pentru viitorii oameni sau pentru o nouă rasă de câini hiperinteligenți – oricine este responsabil în acel moment.

Este demn de remarcat faptul că alegerea lui Jacobs a obiectelor incluse este în mare măsură o reflectare a timpului și a credințelor sale cu prejudecăți și, prin urmare, nu neapărat un instantaneu adevărat al Americii anilor 1930.

Paul Hudson, co-fondatorul Societății Internaționale de Capsulă a Timpului de la Universitatea Oglethorpe, a descris cripta ca „pulsând de viață. Este un lucru viu, care respiră. Este mai vechi decât mine și este mai mare decât noi toți. Vă puteți imagina un antropolog cultural în anul 8113 care deschide cripta? Ar fi ca o comoară. Chiar și lucruri precum ața dentară ar fi fascinante”.

Și-a dat seama că ar exista probabil o barieră lingvistică între noi (morți) și cine a găsit-o, făcând cărțile din interiorul capsulei să nu fie înțelese. Soluția pe care a ales-o, a numit-o „integrator de limbi”. Dispozitivul cu manivelă afișa imagini cu obiecte, precum și numele acelui obiect scris în engleză. O voce de pe fonograf ar rosti numele cu voce tare, în același timp.

Data deschiderii capsulei timpului a fost stabilită la 8113 CE. Jacobs a explicat că în 1936 – când a conceput ideea – că au trecut 6.177 de ani de la crearea calendarului egiptean. El a vrut ca oricine (sau orice altceva) a deschis seiful să vadă o privire asupra punctului de mijloc dintre zilele lor și egiptenii antici.