Cea mai frumoasă prințesă din Orient: Povestea lui Ameerah, cea mai râvnită femeie din Arabia Saudită care a schimbat soarta femeilor musulmane

ACTUALITATE
Cea mai frumoasă prințesă din Orient: Povestea lui Ameerah, cea mai râvnită femeie din Arabia Saudită care a schimbat soarta femeilor musulmane
15 ian. 2023 | 12:20

Ameera bint Aidan bin Nayef Al-Taweel Al-Otaibi s-a născut pe 6 noiembrie 1983 este o fostă prințesă din Arabia Saudită. Născută la Riad, capitala Arabiei Saudite, într-o familie cu origini nobile, frumoasa Ameera a devenit cunoscută grației mariajului cu Prințul Al Waleed bin Talal Al Saud, nepotul fostului rege saudit Abdulaziz.

Ea este filantropistă, dar și o luptătoare pentru drepturile femeilor arabe. Ea și-a asumat rolul de vicepreședinte al Fundației Al-Waleed bin Talal și a pledat pentru drepturile femeilor în Arabia Saudită.

Ameerah a studiat administrarea afacerilor la Universitatea New Haven din Statele Unite, însă fiind pasionată de scris și jurnalism, a început să lucreze la ziarul școlii. I-a luat un interviu Prințului Al Waleed, mai în vârstă cu 28 de ani decât ea, un bărbat elegant, deștept, dar și miliardar, care s-a îndrăgostit pe loc de ea.

Fosta prințesă Ameera bint Aidan bin Nayef Al-Taweel Al-Otaibi

Tatăl ei este Aidan bin Nayef Al-Taweel Al-Otaibi. A fost crescută de mama ei divorțată și de bunicii ei, la Riad. La vârsta de 18 ani, ea l-a cunoscut pe Prințul Alwaleed Bin Talal, un bărbat cu 28 de ani mai în vârstă decât ea. În cele din urmă, s-au căsătorit în 2008 și au divorțat ulterior, în noiembrie 2013. De la divorțul ei de prințul Alwaleed bin Talal al Saud, ea nu mai este o prințesă și nici nu aparține casei regale a fostului ei soț al Saud. Al-Taweel este un absolvent magna cum laude al Universității din New Haven, cu o diplomă în Administrarea Afacerilor.

Numai că frumoasa saudită nu s-a mulțumit cu titlul de prințesă și de soție-trofeu. Ea avea o misiune: să schimbe statutul femeilor în lumea musulmană. Ea și soțul ei au înființat Fundația Al Waleed, o organizație internațională non-profit dedicată atenuării sărăciei, asistenței în caz de dezastre și drepturilor femeilor.

Prințesa Ameera a luptat pentru drepturile femeilor din Orient

În plus, Ameera nu voia să poarte voalul islamic și nici haina care s-o acopere complet: din contră, își arăta fața de fiecare dată când apărea în public. Evident că membrii conservatori ai familiei regale din Arabia Saudită n-au privit cu ochi buni acțiunile prințesei, ba chiar au avertizat-o că va fi pedepsită dacă nu va purta vălul islamic.

Al-Taweel s-a căsătorit cu miliardarul emirat Khalifa bin Butti Al Muhairi în septembrie 2018, la Paris. Au împreună un fiu, Zayed, născut în 2019.

Fosta prințesă Ameera bint Aidan bin Nayef Al-Taweel Al-Otaibi

Este o femeie de afaceri și filantrop. A fost vicepreședintă și secretar general la fundațiile Al-Waleed bin Talal. În prezent, Ameera e fondator și CEO al TimeAgency, dar și membru al Consiliului de Administrație Silatech, o inițiativă socială din Qatar care lucrează pentru a crea locuri de muncă și a extinde oportunitățile economice pentru tineri din întreaga lume arabă.

„Într-o țară ca a mea, femeile nu pot conduce sau nu călătoresc singure. Au nevoie de permisiunea soților lor pentru a avea un job. Nici femeile cu educație exemplară nu beneficiază de un astfel de drept”, spunea prințesa saudită.

Abordarea ei a reformei este una de „evoluție, nu revoluție”. În discursul ei, ea a spus:

„Oamenii își iau vocea în stradă, când nu sunt auziți de guvernele lor. Dacă vrem stabilitate în regiune, trebuie să construim instituții ale societății civile, astfel încât oamenii să își poată canaliza cererile prin aceste instituții. Dacă vrem prosperitate în regiune, va trebui să investească în tineri prin încurajarea întreprinderilor”.

Ameera bint Aidan bin Nayef Al-Taweel Al-Otaibi este președinte și co-fondatoare la Centrul de voluntariat pentru tineret Tasamy Initiatives. S-a exprimat public în SUA la NBC’s Today, CNN International și NPR, precum și în revista Time și Foreign Policy Magazine, în sprijinul atât pentru drepturile femeilor în Arabia Saudită, cât și pentru problema mai amplă a capacității generale a femeilor pentru a contribui pe deplin în societatea saudită. A fost, de asemenea, speaker la Clinton Global Initiative, în 2011. A fost prezentă în Newsweek, The Daily Beast și The Huffington Post.

 

Datorită eforturilor ei, în iunie 2018, femeile din regatul saudit au primit, în sfârșit, dreptul de a conduce legal un vehicul.