Cea mai adâncă mină de aur din lume este în Africa de Sud: până unde coboară în interiorul Pământului
Poate fi dificil de imaginat, dar există oameni care muncesc în cea mai adâncă mină din lume. Aceasta se află în Africa de Sud și coboară până la 4 kilometri în interiorul Pământului. Ei fac, fără îndoială, cea mai ciudată navetă din lume, având nevoie de 90 de minute pentru a coborî cu ascensorul până la zona de lucru, îmbrăcați cu echipamente de protecție și aparate de respirat pentru urgențe.
Cea mai adâncă mină de aur din lume este în Africa de Sud
Mina de aur Mponeng se află situată la 65 de kilometri de orașul Johannesburg, în provincia Gauteng, din Africa de Sud și deține recordul de cea mai adâncă mină de aur din lume.
De altfel, mina este, în general, cea mai adâncă săpătură făcută de om în scoarța Pământului, unde se și lucrează, coborând până la 4 kilometri. Imaginați-vă aproximativ 15 Turnuri Eiffel puse cap la cap, dar în adâncime, și veți ajunge în punctul maxim al minei.
Mina este atât de adâncă încât temperatura geotermală a planetei devine o problemă, ea crescând pe măsură ce cobori în interiorul planetei. Astfel, temperatura rocilor poate depăși 60 de grade Celsius, mult peste limita pe care un om o poate suporta.
De aceea, proprietarii minei au creat mecanisme de răcire ce mențin temperatura la niveluri rezonabile, potrivite pentru desfășurarea activității minerilor de aici. Conform IFLScience, o combinație de sisteme de ventilație cu o uzină de refrigerare trimite aer rece prin sistemul de tuneluri creat de om.
Chiar și așa, minerii trebuie să lucreze în schimburi pentru a preveni expunerea periculoasă la condiții de temperaturi ridicate pentru o perioadă prea lungă de timp.
Până unde coboară în interiorul Pământului
Munca la o asemenea adâncime creează complicații generate și de presiune, ce au fost resimțite prima oră de minerii francezi, la începutul anilor 1800. Trauma barometrică este efectul deplasării dintr-un loc cu presiune ridicată, într-unul cu presiune scăzută într-un interval scurt de timp.
Pericolul decompresiei este întâlnit, de asemenea, la aviatori, astronauți, scufundători și, în general, persoane care lucrează în condiții în care trebuie să schimbe nivelul de presiune.
Schimbarea de presiune poate produce bule de gaze de nitrogen în organism. Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, problema apare atunci când schimbarea de presiune se face prea rapid, gazul respectiv fiind eliberat în corp.
De aceea, cei care lucrează în asemenea condiții trebuie să parcurgă mai multe etape, treptat, până la revenirea la condițiile de presiune normală de la sol.
În fiecare zi, sunt folosite 2,3 tone de explozibili pentru a detona aproximativ 6.400 de tone de rocă, potrivit Guinness World Records. La ora actuală. mina produce circa 7 tone de aur pe an.
Dar, dincolo de extragerea metalului prețios, Mponeng a rezervat și alte surprize. În 2006, aici a fost descoperit primul organism ce poate trăi independent de soare.
În locul luminii solare, organismele se bazează pe radioactivitate ca sursă de energie și ar putea fi un exemplu despre cum ar putea exista viața pe alte planete.