Ce trebuie să știi despre barajul distrus în Ucraina: de ce ar putea fi cel mai grav incident după Cernobâl
Președintele Zelensky a spus că prăbușirea barajului Kakhovka a fost „cel mai mare dezastru ecologic provocat de om în ultimele decenii din Europa”.
Un baraj major în Ucraina ocupată de ruși s-a prăbușit, generând o inundație masivă în aval. Pe lângă costurile economice și umanitare uriașe, mulți experți se tem că acesta va avea consecințe pe termen lung asupra mediului nu numai pentru Ucraina, ci și pentru țările vecine.
Incidentul a avut loc în dimineața zilei de 6 iunie la barajul Kakhovka și la centrala hidroelectrică situate pe râul Nipru, în sudul Ucrainei, zonă care a intrat sub controlul armatei ruse.
„Barajul Kakhovka este unul dintre cele mai mari baraje din lume în ceea ce privește capacitatea rezervorului, cu o capacitate enormă de apă a rezervorului de aproximativ 18 miliarde de metri cubi. Pentru comparație, este de 90 de ori mai mare decât cel mai mare rezervor de baraj din Marea Britanie”, a comentat dr. Mohammad Heidarzadeh, lector superior la Departamentul de Arhitectură și Inginerie Civilă de la Universitatea din Bath.
„Este evident că distrugerea acestui baraj va avea cu siguranță consecințe negative pe termen lung pe plan ecologic și de mediu, nu numai pentru Ucraina, ci și pentru țările și regiunile învecinate”, a explicat dr. Heidarzadeh.
Prăbușirea a eliberat o cantitate uriașă de apă în aval, așa cum se vede prin imaginile dramatice din satelit care au surprins haosul. Teama este că această apă este contaminată cu resturi, poluanți și substanțe chimice periculoase care ar putea provoca modificări ireversibile ecosistemelor afectate.
Cel mai mare sistem de irigare din Ucraina și din Europa
Deoarece lacul de acumulare Kakhovka servește drept sursă de apă pentru cel mai mare sistem de irigare din Ucraina și din Europa, acest lucru ar putea avea efecte profunde în regiunea înconjurătoare.
„Uleiul de motor vărsat poate dăuna plantelor și animalelor care intră în contact cu acesta, dar o evaluare adecvată poate avea loc numai după ce nivelul apei scade, iar oamenii de știință pot evalua zona”, a spus Greenpeace într-un comunicat.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat vina pentru prăbușire pe „teroriștii ruși”, numind-o „cel mai mare dezastru ecologic provocat de om în ultimele decenii din Europa”. Rusia a negat responsabilitatea directă, argumentând că Occidentul are o „dorință nesfârșită de a da vina pe Rusia pentru toate”.
Secretarul general al Națiunilor Unite (ONU) António Guterres a descris distrugerea barajului drept o „catastrofă umanitară, economică și ecologică monumentală”. Cel puțin 16.000 de oameni și-au pierdut deja casele, a spus el, iar mulți alții sunt așteptați să plece, adăugând că ONU trebuie să ofere localnicilor tabele de purificare a apei și măsuri de salubrizare.
Au existat îngrijorări cu privire la centrala nucleară Zaporizhzhia – cea mai mare centrală atomică din Europa – care folosește apa din rezervor pentru răcire. Din fericire, totuși, experții au spus că nu ar trebui să fie o îngrijorare, deoarece se află în amonte de distrugere.
„Centrarea nucleară Zaporizhzhia se află în amonte de barajul Kakhovka care tocmai a fost explodat și, prin urmare, nu va fi inundată. Toate cele șase reactoare de la centrala nucleară Zaporizhzhia au fost închise timp de peste 8 luni, ceea ce înseamnă că cerințele lor pentru apă de răcire vor fi doar o mică parte din ceea ce aveau nevoie atunci când funcționau”, a spus profesorul Philip Thomas, profesor universitar invitat la Universitatea din Bristol.