10 aug. 2023 | 10:32

Ce trebuie să știe românii care primesc concediu medical în timp ce se află în concediu de odihnă sau fără plată

ACTUALITATE
Ce trebuie să știe românii care primesc concediu medical în timp ce se află în concediu de odihnă sau fără plată

Românii care primesc concediu medical în timp ce se află în concediu de odihnă sau fără plată trebuie să știe că primul le întrerupe pe cele din urmă, potrivit Codului muncii. Angajații nu pot fi privați de zilele libere ce li se cuvin și nici de indemnizația de concediu medical.

Concediul medical îl întrerupe pe cel de odihnă și pe cel fără plată

Atât Codul muncii, cât și ordonanța concediilor medicale precizează această regulă. Astfel, angajații își pot relua ulterior, conform unei programări convenite cu angajatorii lor, concediul ce a fost întrerupt de medical.

”În situația în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe,

urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situaţia de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate”, scrie la reglementarea concediului de odihnă în Codul muncii.

Concediul medical și cel de odihnă nu au același scop. Angajații nu pot beneficia de același tip de refacere a capacității de muncă în cele două cazuri.

Zilele de concediu de odihnă pot fi reprogramate chiar și pentru anul viitor

Prin urmare, în cazul în care apare nevoia de a intra în concediu medical în timp ce angajatul își efectuează concediul de odihnă, acesta trebuie să comunice cât mai curând angajatorului acest lucru, pentru a obține întreruperea concediului de odihnă și eventual reprogramarea lui.

Este posibil ca angajatul aflat în această situație să nu-și poată continua concediul de odihnă exact atunci când se termină medicalul sau să nu mai fie interesat să-l continue atunci. Zilele libere la care are dreptul pot fi reprogramate chiar și anul viitor.

”Asiguraţii a căror incapacitate temporară de muncă a survenit în timpul concediului de odihnă sau al concediului fără plată beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, concediul de odihnă sau fără plată fiind întrerupt, urmând ca zilele neefectuate să fie reprogramate”, prevede OUG 158/2005.

Întreruperea concediilor de odihnă sau a celor fără plată de către concediul medical are relevanță mai ales din perspectiva indemnizației. Mai exact, angajatorul nu poate susține că nu plătește medicalul pentru că angajatul era, de fapt, într-un alt tip de concediu, cu atât mai mult dacă era vorba despre unul fără plată.