Ce sunt puii gemeni în lumea animală. De ce ne putem păcăli, cât de des se întâlnesc, de fapt
Venirea pe lume a unor gemeni este motiv de bucurie, de obicei, pentru majoritatea oamenilor, dar acest lucru nu se întâmplă foarte des. Pe de altă parte, în lumea animală o naștere ce aduce la viață mai mulți pui este ceva aproape banal. Totuși, chiar dacă tindem să ne referim la ei tot ca la niște gemeni, lucrurile nu stau chiar așa. De fapt, problema este dacă animalele chiar pot naște gemeni.
Ce sunt puii gemeni în lumea animală
Pentru multe specii de animale, este un lucru normal să nască mai mulți pui la o singură naștere. Porcii, de exemplu, pot aduce pe lume, și 11 purcei, chiar și mai mult o dată. Dar sunt acei pui și gemeni, chiar dacă au aceeași „zi de naștere”?
În primul rând, trebuie să știm ce înseamnă, de fapt, gemenii. Ei pot fi identici – sau monozigoți – lucru ce se întâmplă atunci când un singur ovul fertilizat se divide și dă naștere la doi embrioni.
Gemenii identici pot împărți aceeași placentă, însă fiecare are propriul sac amniotic. Genetic, ei sunt identici, vor avea același sex, aceleași trăsături fizice și caracteristici.
Pe de altă parte, există și gemenii fraternali – sau dizigoți – cel mai comun tip de gemeni, ce apar când două ovule diferite sunt fecundate de doi spermatozoizi diferiți.
Fiecare geamăn are propria placentă și propriul sac amniotic. Ei pot avea același sex, dar pot fi și de sex diferit, iar din punct de vedere genetic sunt la fel de asemănători ca oricare alți doi frați care nu sunt neapărat gemeni.
În SUA, de exemplu, 3% dintre femeile gravide dau naștere la gemeni. Majoritatea lor sunt fraternali, iar aproximativ o treime sunt identici.
De ce ne putem păcăli, cât de des se întâlnesc, de fapt
În lumea animală, fiecare specie are propriul standard în privința numărului de pui aduși pe lume la o naștere. Oamenii tind să știe mai multe despre speciile domestice, care pot fi animale de casă ori sunt crescute în ferme.
Un studiu ce a observat mărimea a peste 10.000 de pui ai unor rase pure de câini a descoperit că numărul mediu al acestora, la o fătare, variază în funcție de mărimea rasei respective, conform iflscience.com.
Rasele mici – precum chihuahua sau pudelii „de jucărie” – a căror greutate este, în general, mai mică de 4,5 kilograme, dau naștere, în medie, la 3,5 pui la o fătare.
În schimb, rasele mari – ca mastiff sau Marele Danez – a căror greutate este, și de peste 45 de kilograme – pot aduce pe lume, în medie, peste 7 pui la o singură fătare.
Pe de altă parte, când este vorba doar de doi pui de câine, oamenii tind să se refere la ei ca la niște gemeni. Gemenii sunt mai întâlniți la capre, dar și la oi, deși nașterile unui singur ied sau miel sunt cele mai frecvente.
Caii, în schimb, a căror sarcină durează timp de 11-12 luni, și vacile, la care durează 9-10 luni, tind să aibă un singur mânz sau vițel. Fermierii, dar și medicii veterinar au crezut, multă vreme, că este mai profitabil economic dacă încurajează nașterea de gemeni la aceste animale.
Dar gemenii la cai și vite pot aduce complicații pentru acestea și fătarea de mânji sau viței slab dezvoltați, cu risc sporit de deces prematur, punând în pericol chiar și viața animalului gestant.
Prin urmare, animalele pot aduce pe lume pui gemeni, dar mai complicată este problema naturii lor: sunt identici sau fraternali?
Câinii și pisicile produc mai multe ovule o dată. Fertilizarea unui singur ovul de spermatozoizi diferiți produce embrioni multipli. Rezultatul duce la apariția de pui fraternali, nu identici, chiar și când par să se semene foarte mult.
Biologii consideră că nașterea de pui gemeni identici este foarte rară în lumea animală. Ceea ce ne poate dura este înfățișarea lor foarte asemănătoare, motiv pentru care, în ochii noștri, par să fie identici. Dar acest lucru nu poate fi dovedit decât prin teste ADN.