Ce sunt numerele îngerilor: care este explicația științifică din spatele acestora, ce legătură are cu psihologia
Poate că ai auzit, la un moment dat, de anumite cifre care poartă numele de „numerele îngerilor”. Însă, ce înseamnă asta, de fapt?
Ce-i drept, „numerele îngerilor” reprezintă un concept un pic abstract, însă asta nu înseamnă că nu se întâmplă nimic interesant în spatele fenomenului.
Adevărata explicație pentru ele, totuși, nu constă în matematică, ci în psihologie: este o manifestare a efectului foarte real și susținut științific, cunoscut sub numele de apofenie.
Ce este apofenia și cum te afectează
„Apofenia este o eroare de percepție: tendința de a interpreta modelele aleatoare ca fiind semnificative”, a explicat John W. Hoopes, profesor de antropologie în științe sociale și comportamentale, de la Universitatea din Kansas, într-un articol pentru Psychology Today.
„Pareidolia este apofenie vizuală. Un exemplu ar fi să vezi chipul lui Iisus într-un sandwich, pe Fecioara Maria pe un perete, etc”, scrie el.
„Când o fotografie a Turnurilor Gemene de la World Trade Center te face să atribui o semnificație specială numărului 11, aceasta este apofenie. Când ceva indistinct de pe cer este interpretat ca fiind o navă spațială extraterestră, tot apofenie înseamnă”, s-a mai declarat.
Unii sunt de părere că astrologia ar fi un derivat al aceleiași afecțiuni.
„În 2005, locuitorii Italiei au experimentat un tip ciudat de isterie în masă cunoscută sub numele de febră ‘53. Nebunia s-a centrat pe loteria țării. Cândva, în 2003, numărul 53 pur și simplu a încetat să mai apară, ceea ce i-a determinat pe pariori să mizeze pe numere din ce în ce mai mari, cu certitudinea că acesta trebuie să reapară în curând”, s-a declarat, de asemenea.
În concluzie, dacă apofenia provoacă probleme atât de mari, de ce nu o tratăm? La urma urmei, ea nu pare, din punct de vedere științific, să aibă vreun beneficiu.
Totuși, recunoașterea modelelor este o parte extrem de importantă a vieții și se aplică, în mare măsură, și în modul de lucru al inteligenței artificiale.
În cadrul unui experiment realizat în anul 1948, un psihologul B. F. Skinner a introdus porumbei înfometați în cuști, oferindu-le alimente la intervale regulate. Pe măsură ce porumbeii au devenit disperați, au început să repete anumite comportamente bizare.
În ciuda faptului că accesul la hrană nu a fost afectat de comportamentul lor, aceste acțiuni au continuat „ca și cum ar exista o relație cauzală între comportament și prezentarea hranei”, a înregistrat Skinner. Cu alte cuvinte, porumbeii au conectat anumite acțiuni cu accesul la hrană, ceea ce s-ar înscrie, într-o oarecare măsură, în acest model.
Așadar, în consecință, ființele tind să devină obsedate de anumite modele, ceea ce ar explica inclusiv noțiunea de „numerele îngerilor”.