Ce sunt ”banii de educație”, 500 de euro de la stat. Ar fi trebuit să ajungă la copiii din România, dar s-a schimbat legea
Deși la prima vedere ai crede că în România există o serie stufoasă de ajutoare financiare de la stat, sub o formă sau alta, realitatea este un pic mai complexă. Există și ajutoare precum ”banii de educație” care, deși ar fi trebuit să ajungă la tinerii vulnerabili încă din 2013, nu i-a văzut nimeni.
În urmă cu aproximativ un deceniu, a fost adoptată o modificare la legea educației pentru a facilita un ajutor de aproximativ 500 de euro, echivalent în lei, pentru elevii vulnerabili. Din păcate, aplicarea acelei măsuri, cu sfințenie, a fost amânată anual printr-o ordonanță. Între timp, a fost eliminată din cea mai recentă iterație a legii învățământului pentru ca banii să nu mai fie acordați niciodată. Ca referință, noua lege a pensiilor își face simțite efectele în piață din luna septembrie a acestui an.
Citește și: Se majorează bursele studenților din România, la fel ca pensiile. Totul pleacă de la inflație
Banii pentru educație nu mai ajung la copiii români
Banii pentru educație, deși nu s-au acordat niciodată, erau prevăzuți în vechea legislație a educației pentru a fi acordați copiilor născuți după 2011. Din păcate pentru ei, acea lege a fost înlocuită din toamna acestui an de o nouă lege care nu mai include paragraful cu pricina.
În noua legislație a învățământului, reprezentată de Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar și de Legea 199/2023 a învățământului superior, nu se mai regăsește “sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educație permanentă”, după cum scria în vechea lege. Ca o notă importantă de subsol, Legea 1/2011 a educației naționale, care nu se mai aplică acum, prevedea că “statul sprijină dreptul la învățare pe tot parcursul vieții prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/ euro comunicat de Banca Națională a României și valabil la data plății, fiecărui copil cetățean român, la nașterea acestuia”., conform avocatnet.ro.
Citește și: Câți bani primesc elevii din bursa de merit, de fapt. Situația burselor de excelență
Ajutorul financiar care nu a fost să fie
Echivalentul a 500 de euro în lei ar fi trebuit să se acorde tuturor copiilor născuți după data intrării în vigoare a legii educației naționale, după 9 februarie 2011. În același document legislativ se menționa că efectele noii legii se vor resimți din 2013. Ulterior, termenul de acordare a fost amânat în fiecare an, până la un deceniu de amânări succesive.
Motivul principal, deși nu a fost declarat oficial, a ținut de lipsa banilor de la buget și impactul financiar semnficativ al măsurii.