Ce sunt baloanele de spionaj chinezești care au pus în alertă Occidentul. La ce ar folosi în viitor
Chinezii pare că au revenit la baloanele de spionaj, acest lucru determinându-l pe secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken să își anuleze vizita în China.
Un astfel de balon a fost detectat chiar înaintea vizitei oficialului american pe teritoriul Chinei.
„Balonul se află, în prezent, la o altitudine mult peste traficul aerian comercial și nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”, după cum a declarat Pentagonul.
Aceste baloane sunt dotate cu camere video, plutind deasupra unei arii doar cu ajutorul aerului. Balonul este dotat cu mai multe echipamente, printre care și un radar și toate acestea sunt alimentate cu ajutorul energiei solare.
Baloanele de spionaj operează la o altitudine de 24.000-37.000 de metri, în comparație cu zborurile comerciale care ajung până la o altitudine maximă de 12.000 de emtri. Aceste echipamente au revenit în atenția armatelor fiind foarte eficiente pentru a culege date, mai ales că armele cu laser sau cele cinetice au fost inventate împotriva sateliților.
Baloanele de spionaj lansate de chinezi au fost descoperite
Deși informațiile culese cu ajutorul unui balon nu pot fi la fel de complexe ca cele oferite de un satelit, însă cu toate acestea, ele sunt mai ușor de recuperat, iar costurile sunt mult mai reduse. În cazul lansării unui satelit, costurile ajung la ordinul sutelor de milioane de dolari.
Baloanele de spionaj pot scana teritorii de la altitudini joase și pe o perioadă mai lungă de timp, având în vedere viteza redusă a acestora. Primii care au folosit această metodă în spionaj au fost francezii, în anl 1794, iar mai târziu, în timpul Războiului Civil American, în anul 1860.
Cei care au readus în prim-plan această metodă rudimentară de spionaj au fost americanii care au lansat astfel de baloane deasupra SUA. Expertul chinez Craig Singleton, membru al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor a declarat că astfel de baloane au fost utilizate atât de către SUA, cât și de către Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, fiind cea mai ieftină metodă de a aduna informații.
Un profesor în securitate internațională, John Blaxland a afirmat că oficialii chinezi nu s-ar fi așteptat să „fie prinși”. Descoperirea balonului respectiv pare să fi fost scopul, având în vedere că lansarea lui ar fi încercat denigrarea SUA, însă acesta nu a reușit să culeagă prea multe informații.
„Este greu de crezut că ar fi putut să se gândească că nu va fi detectat. Spațiul aerian american este studiat îndeaproape, de autoritățile de aviație civile, de forțele aeriene, de forțele spațiale, de rețelele meteorologice – este un spațiu aerian extrem de analizat”, după cum a afirmat profesorul.