Ce știau egiptenii antici despre meteoriți, de fapt. Dovada care schimbă totul, legătura cu o hieroglifă
Egiptenii antici nu erau străini de meteoriți, una dintre dovezi fiind faptul că faimosul faraon Tutankhamon avea un pumnal care conținea fier dintr-un meteorit. Dar cercetătorii au descoperit acum cât de conștienți erau aceștia de originea bucăților din spațul cosmic căzute pe Pământ.
Care este hieroglifa care a schimbat totul
Cunoștințele pe care egiptenii antici le aveau despre meteoriți sunt mai profunde decât se credea. Este un fapt cunoscut că vechiul faraonul Tutankhamon avea un pumnal care conținea fier dintr-un meteorit.
Pumnalul, găsit în mormântul acestuia, a fost examinat prin spectrometrie portabilă cu raze X cu fluorescență și s-a constatat că are o compoziție care se potrivește îndeaproape cu meteoriții de fier.
O analiză ulterioară a modului în care a fost forjată lama, precum și posibilele referințe la cuțit în scrisori, sugerează că este posibil ca pumnalul să fi fost dăruit de regele unui stat mai puțin cunoscut, Mitanni, faraonului Amenhotep al III-lea, bunicul lui Tutankhamon, înainte de a-i fi transmis acestuia. Dar erau egiptenii antici conștienți că meteoriții au venit din afara acestei lumi?
Analiza textelor hieroglifice, explicată recent de egiptologul Victoria Almansa-Villatoro pentru Sapiens, sugerează că ar putea avea. Indiciul este în hieroglifa egipteană pentru desemnarea cuvântului „fier”.
Dovada că egiptenii antici știau despre meteoriți
„De la începutul dinastiei a 19-a (aproximativ 1295 î.Hr.) a apărut un nou cuvânt hieroglific pentru fier: „bi-A-n-pt”, care se traduce literal prin „fier din cer”,” a explicat Diane Johnson, post-doctorand asociat de cercetare în Departamentul de Științe Fizice de la Universitatea Deschisă, într-un articol pentru The Conversation.
„De ce acest cuvânt nou apare în această formă exactă în acest moment este încă necunoscut, dar a fost aplicat mai târziu tuturor obiectelor din fier metalic. O explicație evidentă pentru apariția bruscă a cuvântului ar fi un eveniment de impact major sau o ploaie mare de meteoriți”.
Cele mai vechi referințe care leagă fierul cu cerul provin din Textele Piramidelor, conform lui Almansa-Villatoro, texte de pe pereții piramidelor faraonilor care au trăit acum 4.100-4.400 de ani.
Citește și: Cauza morții lui Tutankhamon devine o nouă teorie controversată: ce spun oamenii de știință
„Inscripțiile prezintă cerul ca un vas de fier care conține apă, din care pot cădea pe Pământ bucăți sub formă de meteoriți sau ploaie”, a mai scris Almansa-Villatoro, adăugând că „fierul și cerul sunt interschimbabile în texte, motiv pentru care pasajele descriu morți navigând cu fierul și regele trebuind să spargă o barieră de fier pentru a ajunge la cer”.
Cuvântul care desemna „fierul din cer”
Semne mai subtile că egiptenii antici erau conștienți că meteoriții au venit din cer sunt că același semn folosit pentru fier a fost folosit pentru clasificarea cuvintelor „uter” și „apă”. Vechii egipteni credeau că după moarte, regii/faraonii vor renaște în apele din pântecele zeiței Nut, cu care a fost asociată respectiva hieroglifă.
„Ceea ce la început ar putea fi respins ca asocieri aleatorii, irelevante, de minți „neștiințifice”, care descriu metale, femei și apă se dovedește a fi un produs secundar al unei interpretări corecte din punct de vedere științific a provenienței fierului meteoritic”, a adăugat Almansa-Villatoro.
„În Egipt, acum 4.400 de ani, cuvântul pentru fier ar putea însemna pur și simplu cer, deoarece egiptenii știau că fierul face parte din cer”.
Această explicație a întâmpinat unele respingeri, având în vedere că observarea unor impacturi cu meteoriți este încă relativ rară chiar și astăzi. Cu toate acestea, este posibil ca egiptenii antici să fi fost martori la un astfel de eveniment, probabil prăbușirea meteoritului Gebel Kamil în sudul Egiptului, care a avut loc în ultimii 5.000 de ani.