14 feb. 2023 | 15:51

Ce spune Mărmureanu despre recenta activitate seismică din România EXCLUSIV

ULTIMA ORĂ
Ce spune Mărmureanu despre recenta activitate seismică din România EXCLUSIV

Un nou cutremur puternic a avut loc, marți după-amiază, în România. Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis că seismul a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter, urmat de replici de peste 3. Cum explică expertul Gheorghe Mărmureanu recenta activitate seismică din România.

Panică totală în România după cutremurul de 5,7 pe scara Richter. Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre valul de seisme

„Nicio problemă, sunt cutremurele din șirul normal de seisme, din această perioadă. Stați cuminți în casă, așa se mișcă acum pământul, suntem în grafic. Nu este bine să stați sub tocul ușii, acum locuințele sunt construite altfel, au dreptate arhitecții, căutați un alt colț al casei mult mai sigur. Dar nu este cazul să vă speriați, stați liniștiți, nu e nicio problemă! Încă nu vine cutremurul ăla mare în România!”, a declarat seismologul român, în exclusivitate pentru Playtech.

Mai multe blocuri s-au crăpat, magazine devastate

Seismul puternic de astăzi s-a resimțit și în Capitală, dar pagube serioase sunt în Oltenia. De pildă, în orașul Târgu Jiu, bucăți din tencuiala Primăriei s-au desprins, iar mai multe blocuri s-au crăpat. La Craiova, produsele din supermarketuri au ajuns pe jos, zeci de sticle s-au spart.

Ulterior, Primăria din Târgu Jiu a fost evacuată, iar mai multe coşuri de fum s-au prăbuşit. „Am evacuat personalul, dar intensitatea cutremurului a fost foarte mare, dar şi durata lui, cred că a fost mai mare”, a spus, la Digi 24, primarul orașului, Marcel Romanescu. Edilul a precizat că va convoca membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Primaria Targu Jiu

Primaria Targu Jiu

Între timp, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut primele precizări după cutremurul de 5,7 care a lovit România, produs la o adâncime de 40 de kilometri. Potrivit IGSU, sunt foarte multe apeluri la numărul unic de urgenţă 112. Numeroase echipaje de intervenţie se află deja pe străzile orașului.

Știre în curs de actualizare