Ce sporuri au bugetarii. Pe lângă salariu, încasează spor de suprasolicitare neuropsihică și condiții vătămătoare
Bugetarii din România au salarii, dar și multe sporuri. Dacă cei din sănătate, învățământ și apărare le încasează pe bună dreptate, există categorii pentru care unele sporuri sunt de-a dreptul îndoielnice. De exemplu, sporul de condiții vătămătoare de 15% este încasat de toți angajații din ministere sau instituții finanțate integral de stat.
Sporurile încasate de bugetari
Dacă te întrebi ce înseamnă sporul de condiții vătămătoare, atunci află că pe clădirile în care lucrează acești bugetari există antene, motiv pentru care sănătatea lor ar fi pusă în pericol.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a declarat recent că niciun salariu în plata nu va mai depăși salariul președintelui. Totodată, niciun bugetar nu va mai lua vreun spor de peste 20%, conform noii legi a salarizării, scrie hotnews.
În România, personalul încadrat în autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii beneficiază de sporuri specifice pentru condiții de muncă, după cum urmează:
Spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare – spor de până la 10% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective
- Spor de condiții grele de muncă – până la 15% din salariul de bază
- Spor pentru personalul care lucrează în zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate – până la 20% din salariul de bază
- Spor pentru consemn la domiciuliu – până la 15% din salariul de bază
- Spor pentru siguranța navigației, siguranța feroviară, siguranță rutieră și aeronautică – până la 20% din salariu.
- Funcționarii publici au un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază.
Cum stau lucrurile la alte instituții ale statului
La insituțiile publice sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, sporurile ajung și până la 75%.
Totodată, la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, ANI și ORNISS, sporurile ajung până la 15% din salariu și se acordă pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate.
În Justiție și la Curtea Constituțională există un spor de 15% din salariul de bază, dar judecătorii, magistrații-asistenți, inspectorii judiciari și personalul auxiliar de specialitate au un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25%, dar și un spor pentru păstrarea confidenţialităţii de până la 5%.