Ce se întâmplă în creierul tău atunci când citești o carte: descoperirea fascinantă a oamenilor de știință
Oamenii de știință au descoperit modul în care două rețele cerebrale distincte interacționează una cu cealaltă pentru a ne ajuta atunci când încercăm „să ne găsim cuvintele”.
„Acest studiu ne ajută să înțelegem mai bine modul în care hub-urile distribuite din rețeaua de limbaj a creierului lucrează împreună și interacționează pentru a ne permite să înțelegem propoziții complexe”, a declarat neurologul Oscar Woolnough, de la Centrul de Științe ale Sănătății al Universității Texas din Houston.
Deși au existat multe cercetări în ceea ce privește regiunile creierului care se activează atunci când oamenii citesc, până acum, nu a fost înțeles pe deplin cum funcționează circuitele neuronale din acele regiuni ale creierului pentru a ne ajuta să înțelegem cuvintele și complexitatea lor.
Experimentul care a pus punctul pe „i”
Cercetătorii au făcut analize fără precedent asupra creierului uman, studiind activitatea a 36 de persoane cărora li s-au implantat electrozi intracranieni, ca parte a tratamentului pentru epilepsie.
Echipa a înregistrat activitatea neuronală a participanților în timp real, de vreme ce aceștia au citit propoziții semnificative; o listă de cuvinte sau pseudo cuvinte; dar și propoziții cu gramatică și sintaxă corectă, umplute cu cuvinte inventate.
A devenit clar că există două rețele cerebrale adiacente care funcționează atât separat, cât și împreună.
Prima rețea implică lobul frontal al creierului care trimite semnale către lobul temporal. Această rețea este activată pe măsură ce o persoană începe să descopere sensul unei propoziții.
Lucrând împreună, aceste rețele par să ne permită să înțelegem ambele lumi și să dăm sens cuvintelor, fie ele și amestecate.
„Creierul uman este remarcabil de interconectat și pentru ca noi să înțelegem limbajul necesită o secvență precisă de procese rapide și dinamice care să aibă loc în mai multe locuri din creier”, a mai spus Woolnough.
Cercetarea este importantă, nu doar pentru înțelegerea modului în care creierul nostru îndeplinește o sarcină fundamentală, ci și pentru că există mulți oameni care suferă de tulburări precum dislexia.