16 sept. 2023 | 08:05

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci dovleac. Greșeala pe care o fac mulți români 

ACTUALITATE
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci dovleac. Greșeala pe care o fac mulți români 

Specialiștii în nutriție au explicat ce beneficii are consumul de dovleac – pe care numeroși români îl consideră un simbol al toamnei și în legătură cu care mulți dintre ei fac o greșeală ce le poate afecta sănătatea.

Beneficiile consumului de dovleac

Printre beneficiile consumului de dovleac se numără faptul că este în proporție de 94% apă, astfel că este hidratant și oferă senzația de sațietate fără un aport prea mare de calorii.

Prin conținutul său ridicat de antioxidanți cum ar fi alfa-carotenul, beta-carotenul și beta-criptoxantina, dovleacul reduce riscul de boli de inimă sau cancer.

Unele studii efectuate pe animale au arătat că antioxidanții din dovleac protejează pielea de daunele cauzate de soare și reduc riscul de cancer, boli ale ochilor și alte condiții.

De asemenea, dovleacul întărește sistemul imunitar și combate infecțiile, datorită conținutului său de vitamina A și vitaminele C, E, fier și acid folic.

Greșeala pe care o fac mulți români când cumpără dovleac

Totodată, consumul de dovleac ar îmbunătăți vederea. Studiile arată că o deficiență de vitamina A este o cauză foarte comună a orbirii. Astfel, întrucât dovleacul este plin de beta-caroten, care se transformă în vitamina A în organism, acesta este recomandat pentru sănătatea ochilor.

În plus, o analiză a 22 de studii a arătat că persoanele cu un aport mai mare de beta-caroten au un risc semnificativ mai mic de a dezvolta cataractă. Cu un conținut considerabil de luteină și zeaxantină, dovleacul a fost asociat cu un risc mai scăzut de degenerare maculară.

Numărul scăzut de calorii din dovleac poate favoriza pierderea în greutate. Acesta poate fi servit copt cu sare și piper sau în supă cremă, astfel încât să fie consumat într-un mod cât mai sănătos cu putință.

Pe de altă parte, numeroși români fac o greșeală atunci când cumpără dovleac. Mai exact, îl transformă mai degrabă în plăcintă sau alte deserturi pline de zahăr în loc să-l consume în supe creme sau copt.

În plus, specialiștii au atras atenția că unele persoane pot avea alergii la dovleac și că acest aliment are proprietăți ușor diuretice.