07 aug. 2023 | 17:10

Ce se întâmplă în corpul tău când îți sugi constant burta. Specialiștii avertizează asupra pericolelor pe termen lung

ACTUALITATE
Ce se întâmplă în corpul tău când îți sugi constant burta. Specialiștii avertizează asupra pericolelor pe termen lung

Mușchii noștri abdominali sunt printre cei mai solicitați mușchi din corp. Ei sunt implicați în aproape fiecare mișcare pe care o facem, menținând corpul stabil și echilibrat, protejând coloana vertebrală și chiar asigurându-se că organele noastre interne rămân acolo unde trebuie.

E bine sau nu să îți sugi constant burta?

Dar anumite afecțiuni de sănătate și chiar și tensionarea inutilă a mușchilor în timpul vieții de zi cu zi pot face ca mușchii abdominali să se dezechilibreze. În timp, acest lucru poate duce la o afecțiune numită „sindromul clepsidrei” – o modificare dăunătoare a structurii peretelui abdominal, care poate provoca formarea unei cute vizibile în mijlocul abdomenului. Nu numai atât, dar această schimbare poate avea, de asemenea, un efect în lanț asupra organelor interne și a altor părți ale corpului dacă nu este tratată.

Există patru cauze principale ale sindromului clepsidră. Toate acestea au ca rezultat un dezechilibru în funcționarea mușchilor abdominali.

Prima se datorează anumitor afecțiuni congenitale care determină dezvoltarea incorectă a mușchilor abdominali, ceea ce duce la dezechilibre musculare.

Postura proastă este o altă cauză. Aceasta face ca coloana vertebrală să se îndepărteze de curbura sa normală, în formă de S, ceea ce duce la modificări dăunătoare în tensiunea și funcția mușchilor abdominali, ceea ce duce la dezechilibre.

Durerea în abdomen (fie că este cauzată de probleme la stomac, ficat sau vezica biliară) poate, de asemenea, să determine o persoană să își contracte voluntar sau involuntar mușchii abdominali pentru a reduce sau evita durerea, scrie iflscience.

Dar o altă cauză surprinzătoare a sindromului clepsidrei poate fi reprezentată de problemele legate de imaginea corporală, care reprezintă o problemă din ce în ce mai mare. Persoanele care se pot simți nesigure în corpul lor sau care își doresc un stomac plat își pot suge mușchii stomacului pentru a obține acest aspect.

Dezechilibrul muscular

Atunci când ne tragem stomacul înăuntru, aceasta face ca mușchii drepți abdominali să se contracte. Dar, deoarece avem tendința de a stoca mai mult țesut adipos în partea inferioară a abdomenului, mușchii din partea superioară a stomacului tind să fie mai activi. Acest lucru creează un pliu sau o încrețitură în abdomen pe o perioadă lungă de timp, cu buricul fiind tras în sus.

Indiferent de cauză – fie ea voluntară sau involuntară – tragerea stomacului înăuntru pune o presiune mai mare pe partea inferioară a spatelui și pe gât. Acest lucru se datorează faptului că acestea trebuie acum să compenseze modificările în stabilitatea nucleului.

Comprimarea abdomenului reduce, de asemenea, cantitatea de spațiu disponibil pentru organele abdominale pentru a locui.

Presiunea din partea de jos exercită o forță mai mare asupra mușchilor planșeului pelvin, deoarece cavitatea abdominală își reduce volumul atunci când abdomenul este supt.

Alături de aceasta, există forțe sporite plasate pe articulațiile coloanei vertebrale și ale pelvisului, deoarece mușchii abdominali sunt mai puțin capabili să absoarbă impactul atunci când sunt încordați.

Aspirarea abdomenului poate pune presiune asupra planșeului pelvian, ceea ce va afecta funcția vezicii urinare, a uterului și a rectului, putând provoca scurgeri de urină sau materii fecale, precum și prolapsul uterin. Pentru persoanele care au deja probleme cu disfuncția planșeului pelvian (cum ar fi incontinența urinară sau fecală), suptul stomacului le poate agrava.

Din fericire, sindromul clepsidră este reversibil. Tratarea dezechilibrului muscular prin exerciții care întăresc toți mușchii de bază va ajuta. Exerciții precum plank sau podul sunt doar câteva exemple. În mod similar, activități precum yoga sau pilates sunt, de asemenea, benefice pentru relaxarea mușchilor.