22 mart. 2023 | 10:10

Ce se întâmplă cu timpul atunci când călătorești cu viteza luminii: explicația cercetătorilor

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu timpul atunci când călătorești cu viteza luminii: explicația cercetătorilor

Pasionații de știință și filme SF s-au întrebat, cel mai probabil, cum ar fi dacă aeronavele ar putea călători cu viteza luminii sau poate chiar mai repede de atât.

Ne amintim, desigur, de franciza Star Trek care a promovat conceptul fictiv de viteză WARP, capabilă să te ducă dintr-un colț al galaxiei, în celălalt, cât ai spune „Engage!”. Totuși, cât de probabilă este această teorie?

Spre exemplu, dacă te afli într-o mașină și arunci o minge în aer, legile fizicii care acționează asupra acesteia, cum ar fi forța gravitației, ar trebui să fie aceleași cu cele care acționează asupra unui observator care o urmărește.

Cu toate acestea, în timp ce vezi mingea mișcându-se în sus și, mai apoi, în jos, cineva de pe marginea drumului o va vedea mișcându-se în două dimensiuni.

Dacă ai călători cu o rachetă care se mișcă cu 75% din viteza luminii și altcineva aruncă mingea cu aceeași viteză, nu ai vedea mingea mișcându-se spre tine cu 150% din viteza luminii.

Care este explicația

Acest lucru se datorează faptului că nimic nu se poate mișca mai repede decât lumina, iar mingea ar părea, totuși, să se miște spre tine la o viteză mai mică decât cea a luminii. Deși totul poate părea foarte ciudat, există o mulțime de dovezi care susțin aceste teorii.

Viteza nu este singurul factor care se schimbă în raport cu observatorul. O altă consecință a relativității este conceptul de dilatare a timpului, prin care oamenii măsoară diferite intervale de timp care trec în funcție de cât de repede se mișcă unul față de celălalt.

Fiecare om experimentează timpul în raport cu propria persoană. Cel care se mișcă mai repede experimentează mai puțin timp decât cel care se mișcă mai încet.

Acest lucru duce la unul dintre cele mai ciudate concepte ale relativității, și anume la paradoxul gemenilor care spune că, dacă unul dintre gemeni face o călătorie în spațiu cu o rachetă de mare viteză, când se va întoarce pe Pământ va constata că geamănul va fi îmbătrânit mai mult decât el.

Este important să știut că timpul se comportă „normal” pentru fiecare dintre ei, chiar dacă măsurătorile nu sunt de acord cu asta, susțin oamenii de știință.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele