Ce se întâmplă cu piața muncii în 2023. Joburile râvnite de români, în această perioadă
Mai bine de un 1 milion de cereri pentru locuri de muncă au fost înregistrate pe piața muncii din România, în luna septembrie, marcând astfel cel mai înalt nivel de aplicări de la începutul acestui an.
De asemenea, a fost înregistrată o creștere de aproximativ 10% față de septembrie 2022, conform datelor furnizate de platforma de locuri de muncă eJobs.
Call center-ul, în topul cererilor
Dintre aceste aplicări, 14,3% dintre candidați au vizat joburi cu opțiune de lucru remote, păstrându-se astfel în același interval cu media din acest an și nivelul din septembrie anului precedent.
Aproximativ 84,3% dintre candidați au manifestat interes pentru joburile tradiționale, care impun prezența la birou în mod regulat, în timp ce numai 1,4% au vizat posturile disponibile în străinătate.
Domeniul retailului a reprezentat atracția principală, adunând peste 325.000 de cereri, urmat de sectorul call center / BPO cu 152.000 de aplicări, servicii cu 128.000 de solicitări, IT / telecom cu 105.000 de aplicări, domeniul financiar / bancar cu 85.000 de cereri, transport / logistică cu 79.000 de aplicări, turism cu 75.000 de solicitări și industria alimentară cu 72.000 de cereri.
Totuși, candidații cei mai activi se încadrează în categoria de vârstă 25 – 35 de ani, cu un număr de 370.000 de aplicări. Aproape în aceeași notă, tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani au înregistrat aproape 350.000 de aplicări.
Grupul 36 – 45 de ani a contabilizat aproximativ 175.000 de cereri, în timp ce categoria 45+ a rămas relativ puțin implicată pe piața muncii, cu puțin peste 100.000 de aplicări.
„Candidații care au trecut pragul de 45 de ani sunt, într-adevăr, cei mai stabili, iar dorința lor de a face o schimbare de carieră apare mult mai rar decât în rândul celorlalți candidați. Nici în perioadele în care piața este una foarte dinamică din punctul de vedere al angajărilor, nu îi vedem foarte dispuși să își schimbe locul de muncă. Pe de altă parte, această stabilitate este și unul dintre atuu-rile lor în ochii angajatorilor”, a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, citată de publicația economedia.ro.
Vezi și: Cele mai căutate locuri de muncă în România. E record în acest an
Cum stau românii la capitolul „experiență”
În ceea ce privește nivelul de experiență, majoritatea candidaților se încadrează în categoria entry level (0-2 ani de experiență), urmați de cei cu experiență medie (2 – 5 ani).
Candidații aflați la primul lor job, seniorii (cu peste 5 ani de experiență) și managerii au manifestat o reticență mai pronunțată în a căuta noi oportunități de angajare.
În luna septembrie, cel mai mare număr de cereri s-a înregistrat pentru joburile din București și Ilfov, adunând peste 630.000 de aplicări.
Pe locul secund s-au situat joburile publicate de angajatorii din Cluj-Napoca, iar pe locul trei, cu peste 142.000 de aplicări, se află cele cu opțiune de lucru remote.
Topul orașelor cu cel mai mare atractivitate pentru candidați continuă cu Timișoara, Iași și Brașov.
Vezi și: Gigantul care își extinde fabrica din România. Noi locuri de muncă vor fi disponibile