06 dec. 2023 | 13:56

Ce se întâmplă cu locurile de muncă în 2024. Țendințele anului viitor, în schimbare, cine are de câștigat, dar de pierdut

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu locurile de muncă în 2024. Țendințele anului viitor, în schimbare, cine are de câștigat, dar de pierdut

În ultima perioadă, în ceea ce privește locurile de muncă, observăm o tendință către o reducere a oportunităților de angajare, în timp ce companiile se arată ceva mai prudente.

George Nenita, de la Adecco România, subliniază că această scădere nu reflectă un declin general, ci reprezintă revenirea către o stabilitate după cererile intense din ultimii ani, potrivit economedia.ro.

Vezi și: Angajări masive la stat, aproape 3.000 de locuri de muncă. Au început înscrierile dacă vrei să fii polițist, jandarm, pompier

Locurile de muncă în 2024, sub semnul incertitudinii

Contextul actual, marcat de incertitudini economice, îi determină pe angajatori să adopte o atitudine mai rezervată.

Totuși, anumite domenii precum inteligența artificială, dezvoltarea software și securitatea cibernetică rămân în continuare foarte căutate pe piața muncii.

De asemenea, Hipo.ro evidențiază că anumite perioade ale anului sunt mai puțin active în ceea ce privește recrutările, cum ar fi lunile noiembrie și decembrie, companiile axându-se mai mult pe aceste aspecte, începând cu 2024.

Studiul arată că în luna septembrie, diverse orașe din România aveau un număr semnificativ de locuri de muncă disponibile, iar sectoarele precum IT, vânzări, inginerie și producție aveau cele mai multe joburi, în timp ce domenii ca Legal, Telecom, Construcții, Administrative și Resurse Umane înregistraseră mai puține.

Reprezentanții Adecco menționează, la rândul lor, că, pe lângă IT, sectoare precum automotive, BPO/SCC, construcții, turismul, ospitalitatea și anumite segmente ale sectorului energetic și de producție întâmpină încetiniri în recrutări, companiile adoptând o abordare mai prudentă la finalul acestui an.

Perspectivele următoarelor luni sunt marcate de incertitudini, iar modul în care companiile vor reacționa la modificările legislative privind scutirile de impozit pentru profesioniștii IT va influența dinamica pieței forței de muncă.

Se conturează un an 2024 cu o posibilă atenție sporită către conservarea și gestionarea atentă a bugetelor, reflectând o atitudine mai precaută în privința investițiilor majore.

Vezi și: Ce joburi caută românii: Nivel uriaș de aplicări pentru locuri de muncă

Lumea se schimbă sub ochii noștri

Transformările digitale continuă să redefinească piața forței de muncă, iar domeniul IT rămâne în centrul acestei revoluții.

Companiile sunt în căutare continuă de talente calificate, iar dezvoltarea software, analiza datelor și securitatea cibernetică se numără printre abilitățile extrem de solicitate.

Flexibilitatea și munca la distanță continuă să fie aspecte esențiale în atragerea și păstrarea angajaților.

Companiile au adoptat stiluri de lucru noi, incluzând modele hibride sau complet remote, iar preferința pentru munca de acasă rămâne în continuare ridicată printre români.

Pe de altă parte, automatizarea continuă a proceselor de lucru aduce o schimbare semnificativă pe piața muncii.

Vezi și: Cele mai căutate locuri de muncă în România. E record în acest an

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele