19 ian. 2023 | 13:18

Ce se întâmplă cu distribuția de medicamente în afara României. Măsura a primit undă verde de la Bruxelles

ULTIMA ORĂ
Ce se întâmplă cu distribuția de medicamente în afara României. Măsura a primit undă verde de la Bruxelles

Comisia Europeană a dat aviz favorabil solicitării României privind adoptarea în regim de urgenţă a suspendării temporare a distribuţiei în afara ţării a anumitor medicamente din categoria antibiotice şi antitermice cu administrare orală, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii.

Comisia Europeană este de acord ca România să suspende exportul unor medicamente

Țara noastră a obținut la Bruxelles suspendarea temporară, pe o perioadă de trei luni, a exportului pentru anumite medicamente din categoria antibiotice și antitermice, cu administrare orală, în contextul epidemiei de gripă și răceală.

„Măsura este una cu caracter temporar, se va aplica pe o perioadă de trei luni, în contextul situaţiei epidemiologice actuale şi este menită să asigure continuitatea disponibilităţii acestor medicamente pentru pacienţii români”, a declarat MS.

Despre ce antibiotice și antitermice este vorba

Potrivit autorităților române, este vorba despre denumirile comune internaţionale de antibiotice Amoxicillinum, Amoxicillinum + Acidum Clavulanicum, Azithroycinum, Cefuroxinum, Clarithromycinum, Phenoxymethylpenicillinum, Sulfamethoxazolum + Trimethoprium, dar şi despre antitermicele de uz pediatric Ibuprofenum şi Paracetamolum.

Ministerul Sănătății susține că decizia nu afectează exportul medicamentelor fabricate de către producătorii români, ci se referă doar la oprirea distribuţiei intracomunitare a pastilelor alocate pieţei din România.

Bruxelles susține că măsura este justificată

În luna ianuarie 2023, oficialii de la București au notificat Comisia Europeană că proiectul de „Ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice şi antitermice cu administrare orală a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar pe o perioadă de trei luni”. Totodată, MS a solicitat adoptarea documentului în procedură de urgenţă, prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din Directiva (UE) 2015/1535. Ulterior, după examinarea proiectului de ordin, CE a dat undă verde măsurii, explicând că „este justificată”.