20 iun. 2023 | 14:24

Ce se întâmplă cu creierul tău dacă dormi în timpul zilei. Cercetătorii, descoperire despre efectele unui pui de somn 

ULTIMA ORĂ
Ce se întâmplă cu creierul tău dacă dormi în timpul zilei. Cercetătorii, descoperire despre efectele unui pui de somn 

Cercetătorii au descoperit care sunt efectele unui pui de somn în timpul zilei asupra creierului. Specialiștii încurajează obiceiul de a dormi puțin după-amiaza, în ciuda faptului că studii anterioare au indicat că somnul prelungit ar putea fi un simptom timpuriu al bolii Alzheimer.

Efectele somnului din timpul zilei asupra creierului

Cercetătorii susțin că au găsit dovezi ce sugerează că somnul poate ajuta la protejarea împotriva micşorării creierului. Contracția lui, un proces ce apare odată cu vârsta, este accelerată la persoanele cu probleme cognitive şi boli neurodegenerative, iar unele studii au arătat că acest lucru ar putea fi legat de problemele de somn.

„În concordanţă cu aceste studii, am găsit o asociere între somnul obişnuit în timpul zilei şi un volum total al creierului mai mare, ceea ce ar putea sugera că somnul regulat oferă o anumită protecţie împotriva neurodegenerării prin compensarea somnului slab”, au transmis cercetătorii.

Cum a fost realizat studiul

Cercetătorii de la UCL şi de la Universitatea Republicii din Uruguay au explicat că au realizat acest studiu bazându-se pe datele din cercetarea UK Biobank, care a adunat informaţii genetice, despre stilul de viaţă şi sănătate de la 500.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani la momentul recrutării.

Echipa a folosit date de la 35.080 de participanţi la Biobank pentru a analiza dacă o combinaţie de variante genetice ce au fost asociate anterior cu somnul obişnuit în timpul zilei, declarat de către ei înşişi, sunt, de asemenea, legate de volumul creierului, cogniţie şi alte aspecte ale sănătăţii cerebrale.

Inițial, concluzia a fost că participanţii care au raportat că nu au dormit niciodată sau rareori în timpul zilei aveau un volum total al creierului mai mare. Ulterior, echipa a descoperit relaţia inversă, după ce au luat în considerare predispoziţia genetică la somn.

Astfel, ei au sugerat că descoperirea iniţială ar fi putut fi cauzată de alţi factori care au încurcat relaţia dintre somnul din timpul zilei şi dimensiunea creierului.

Echipa a descoperit că există în general o legătură între predispoziţia genetică la somnul obişnuit în timpul zilei şi un volum mai mare al creierului echivalent cu 2,6 până la 6,5 ani mai puţin de îmbătrânire, în ciuda faptului că nu a existat nicio relaţie cu performantele cognitive, cum ar fi timpii de reacţie.

„S-ar putea ca un somn scurt în timpul zilei să ajute la păstrarea volumului creierului şi acesta este un lucru pozitiv, potenţial, pentru prevenirea demenţei”, a declarat Garfield, adăugând că cercetările anterioare au sugerat că ar putea fi benefică o durată a somnului de până la o jumătate de oră.

Garfield a precizat că există numeroși factori de risc ce ar putea duce la apariția demenței, în timp ce mulţi alţi factori pot afecta, totodată, volumul creierului. În plus, studiul se bazează pe un eșantion restrâns, iar durata exactă a somnului asociată cu beneficiile nu este clară. Nu este clar dacă aceleaşi beneficii ale somnului ar fi observate şi la persoanele fără predispoziţie la somn în timpul zilei.