12 apr. 2023 | 08:03

Ce se întâmplă cu banii românilor, cum scad cheltuielile: ”am prezentat trei scenarii posibile”

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu banii românilor, cum scad cheltuielile: ”am prezentat trei scenarii posibile”

Autoritățile române se află sub o presiune deosebită în această perioadă pentru a micșora cheltuielile cu bugetarii. Pe marginea acestui subiect, există discuții aprinse în coaliția de guvernare. La fel ca în cazul eliminării pensiilor speciale, dacă țara noastră nu reușește reducerea cheltuielilor, pierderile financiare din PNRR pot fi fabuloase.

Din câte se pare, în cadrul coaliției de guvernare, după cum a confirmat ministrul Marcel Boloș, s-au discutat până la această oră trei scenarii pentru reducerea cheltuielilor statului. S-a vehiculat reducerea salariilor angajaților din sistemul public, restructurarea sau diminuarea numărului lor, respectiv majorarea unor taxe și impozite. Oficialul a insistat pe faptul că vorbim de scenarii posibile, fără a insista pe unul dintre ele.

Bugetarii români se pregătesc de restructurări, micșorări de salarii

„Eu am prezentat trei scenarii posibile care, fac precizarea din start, nu au fost discutate în coaliţie. Până în decembrie este data limită pentru cererea de plată numărul 4 pe care o avem de depus în cadrul PNRR-ului.

Aici, cele trei scenarii posibile care sunt legate de aşa-zisa tăiere care se face, este o revizuire a coeficienţilor de ierarhizare pentru salariile bugetarilor, care este trecută în mod concret, cu subiect şi predicat, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi am şi reiterat că este un scenariu aproape imposibil, pentru că am văzut ce s-a întâmplat în trecut cu astfel de soluţii şi unde s-a ajuns dacă o astfel de soluţie s-a încercat să fie adoptată.

Din acest punct de vedere am spus că, în continuare, un alt scenariu ar fi acela al revizuirii numărului de bugetari şi ultima variantă, cea de-a treia, de revizuire a politicii fiscale. Dar toate acestea, am precizat că sunt scenarii care să ne ducă în zona de validare a jalonului pe care îl avem în reforma salarizării personalului bugetar pentru care avem dead-line-ul în semestrul II al acestui an”, a afirmat Marcel Boloş, marţi seară, la Digi 24.

Un lucru este însă sigur, indiferent de varianta pe care se va merge în final, impactul bugetar trebuie să fie semnificativ. Comisia Europeană se așteaptă la o reducere radicală a cheltuielilor, pentru ca întregul sistem financiar să fie sustenabil pe termen lung. Altfel, se riscă pierderea de fonduri europene. „În general, din experienţa pe care am avut-o… dar nu aş vrea să avansez aceste procente pentru a speria pe cei din sectorul public, dar oricum intervalul este între 5 şi 10%”, a concluzionat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele